Roze pelikaan eet hapje mee bij De Lokkerij

Het is een bijzonder gezicht. Tussen de ooievaars in het natuurgebied van het Reestdal bij Meppel staat een vreemde vogel, een roze pelikaan. Het beest kwam begin deze maand aangevlogen en is niet weg te slaan bij zijn nieuwe vrienden. Frits Koopman van het Ooievaars Buitenstation De Lokkerij was verrast door de komst. "Wij hebben al een heleboel vreemde gasten hier gehad in de loop der jaren, maar een pelikaan is wel iets heel bijzonders natuurlijk."

Volgens Koopman is het geen toeval dat het dier hier is neergestreken. "Het beest is slim genoeg, hij zit niet voor niets tussen die groep ooievaars. Hij vliegt het dal in, hij vliegt het dal uit. Die ooievaars komen hier een hapje eten en dan moet wel een domme pelikaan zijn, wil je daar niet een beetje gebruik van maken."

Je moet wel een domme pelikaan zijn, wil je daar niet een beetje gebruik van maken
Frits Koopman, De Lokkerij

De winter door

Normaal gesproken overwintert de roze pelikaan niet in Nederland, en de kou kan nog best lastig worden. Koopman: "Dan gaan we hem wel proberen op te vangen en elders onder te brengen, want wij hebben natuurlijk geen opvang voor pelikanen of een pelikaanachtige.'' Helemaal onmogelijk is overwinteren in Nederland niet voor het dier. In 2015 was er ook een roze pelikaan die de winter goed is doorgekomen.

Niet meer zo roze

Van een afstandje is de pelikaan tussen de ooievaars lastig te spotten. Dat komt vooral omdat het niet meer zo roze is. Maar hoe kan het dat een pelikaan zijn roze kleur verliest? Net als bij de flamingo krijgt een pelikaan de roze kleur door een bepaald soort voedsel. Het eten van kreeftjes en algen zorgt voor de roze kleur van pelikanen, als ze die niet meer eten dan verdwijnt de roze kleur en wordt de pelikaan wit of grijs.

Lees ook:

5 weetjes over de roze pelikaan:

1. Pelikanen maken wel eens vluchten van 24 uur per dag en stoppen onderweg dan geen enkele keer

2. Mensen zijn de grootste vijand van de roze pelikaan. Dit omdat hun leefomgeving steeds kleiner wordt

3. Een snavel kan 40 centimeter lang worden

4. Een roze mannetjes pelikaan is 175 centimeter en een vrouwtje 150 centimeter

5. De pelikaan leeft in de buurt van water

(Bron: Avifauna)

Deel dit artikel: