Nederlandse handbaldames met Merel Freriks uit Emmen wereldkampioen

De Nederlandse handbaldames zijn wereldkampioen geworden (Rechten: ANP/Ronald Hoogendoorn)
De Nederlandse handbaldames zijn wereldkampioen geworden
De Nederlandse handbaldames, met Merel Freriks uit Emmen, zijn voor het eerst wereldkampioen geworden. Ze wonnen de wedstrijd tegen Spanje met 30-29 in Japan.
De wedstrijd bleef tot op de laatste seconde spannend. De laatste paar minuten stond Nederland gelijk met Spanje, maar uiteindelijk wist Lois Abbingh in de laatste zes seconden met een strafschot het winnende doelpunt te maken. Door de winst van de wereldtitel heeft Oranje zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. Nederland stond in 2015 ook al in de finale. Toen speelden ze tegen Noorwegen, maar wisten niet te winnen en gingen de dames met zilver naar huis.
Spanje stond al na zes minuten met 6-2 voor op Oranje. Toch herpakte Oranje zich in de dekking en wisten de dames te scoren, onder wie Lois Abbingh die bij het Emmense E&O heeft gespeeld, Na de eerste helft stond Nederland met 16-13 voor.

Sterke verdediging

Na de rust bleef Oranje in de eerste instantie sterk verdedigen. Ook de aanval van de dames was sterk, zo wist Polman negen keer te scoren. Het laatste kwartier werd de wedstrijd een stuk spannender. De laatste minuten stonden de twee teams gelijk. In de laatste minuut miste Spanje dé kans om wereldkampioen te worden. Serrador Hernandez maakte een overtreding op keepster Tess Wester, eveneens voormalig E&O-speelster. Dit leverde Hernandez een rode kaart op en Oranje een strafschop. In de laatste zes seconden scoorde Lois Abbingh met de strafworp het winnende doelpunt.