Henk Kuipers vandaag alsnog voor de rechter

Voormalig No Surrender-captain Henk Kuipers uit Emmen verschijnt vandaag voor de rechtbank in Groningen. Nadat zijn proces afgelopen zomer twee keer is uitgesteld vanwege ziekte van zijn advocaat Roy van der Wal, wordt Kuipers vandaag en morgen dan toch verhoord door de drie rechters van de meervoudige strafkamer.

Kuipers wordt verdacht van twaalf strafbare feiten, waaronder het leidinggeven aan een criminele organisatie, afpersing, mishandeling, valsheid in geschrifte en diefstal met geweld. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij verschillende slachtoffers voor in totaal bijna negen ton afgeperst.

Andere verdachten

Naast de 55-jarige Kuipers staan nog drie verdachten terecht. Het gaat om No Surrender-oprichter Klaas Otto uit Bergen op Zoom en voormalige leiders Theo ten V. uit Klazienaveen en Rico R. uit Hulst. Hun rechtszaken zijn afgelopen zomer wél inhoudelijk behandeld, maar zij horen wel tegelijk met Kuipers hun strafeis. Dat gebeurt woensdag.

Vandaag, op de eerste zittingsdag, worden de strafbare feiten besproken en de persoonlijke omstandigheden van Kuipers behandeld. Morgen wordt Kuipers onder meer gehoord als getuige tegen zijn medeverdachten. Na de strafeisen van de officieren van justitie woensdag komen de advocaten nog niet aan het woord. Hun pleidooien volgen pas volgend voorjaar. De uitspraak in de No Surrender-zaak laat daarom ook nog maanden op zich wachten.

Kuipers wacht bijna jaar op strafzaak

In januari vorig jaar werd Kuipers onder strenge voorwaarden, waaronder een verbod om met media te praten en elektronisch toezicht, vrijgelaten. Hij had op dat moment dertien maanden vastgezeten en al laten weten dat hij had gebroken met No Surrender. Destijds was de verwachting dat zijn strafzaak in de zomer zou worden afgerond.

Maar de ziekte van zijn advocaat gooide roet in het eten. Roy van der Wal liep een virus op tijdens zijn vakantie in Thailand. Hij was daardoor te laat terug in Nederland voor het proces. Kuipers werd afgelopen zomer wel bijgestaan door een vervanger, maar hij stond erop dat de zaak werd uitgesteld tot Van der Wal beter was.

Klaas Otto

De andere verdachten zitten ook al lang niet meer vast, op No Surrender-oprichter Klaas Otto na. De Brabander zit vast voor andere delicten.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie startte in 2014 met een onderzoek naar de gang van zaken binnen de No Surrender-afdeling in Emmen. Lange tijd worden gesprekken in het clubhuis afgeluisterd en daaruit blijkt volgens justitie dat drugs en geweld de boventoon voeren binnen de motorclub.

In januari 2017 viel de politie het clubhuis binnen. Na de inval werd het clubhuis van No Surrender in Emmen afgebroken, maar al snel had het chapter een nieuw onderkomen in Duitsland. Begin juni werd de hele motorclub in Nederland verboden door de rechter. Daartegen ging de club in hoger beroep. Dat loopt nog.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
justitie rechtszaak henk kuipers no surrender
Deel dit artikel: