Saneren en vervangen van kunstgrasvelden kost Assen ruim 7 miljoen euro

LTC
Kunstgrasveld bij LTC in Assen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Assen is de komende jaren ruim 7 miljoen euro kwijt aan vervanging van negen kunstgrasvelden en het saneren van grond rond deze velden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de zwarte rubberen korrels op de velden, gemaakt van vermalen autobanden, milieuverontreinigend zijn. Alles wordt de komende jaren vervangen en schoongemaakt.
De gemeente had aanvankelijk 3,4 miljoen euro klaarliggen om zes kunstgrasmatten bij voetbalclubs te vervangen. Die zijn na 25 jaar gebruik versleten, en vervanging was ingepland. Maar de klus wordt nu twee keer zo duur, omdat alle problemen rond de rubberkorrels en de saneringskosten er ineens bij zijn gekomen. Dat kost Assen nog eens 3,6 miljoen euro.

Actie tegen zwarte korrels

De gemeente kreeg in juni 2020 al een handhavingsverzoek op de mat van de Stichting Kom Van Dat Gras af. Deze actiegroep eiste van Assen, en ook van andere gemeentes, dat de korrels van rubbergranulaat zo snel mogelijk in de ban zouden worden gedaan. De zwarte korrels zouden schadelijk voor de gezondheid zijn, en slecht voor het milieu. De stichting wou dat gemeentes zouden kiezen voor een alternatieve vulling voor de kunstgrasvelden, bijvoorbeeld korrels van kurk of ander biologisch afbreekbaar materiaal.
Voor Assen was dit aanleiding tot nader onderzoek. Dat wees uit dat de grond rondom de velden inderdaad vervuild is geraakt door de zwarte korrels. In afwachting van een plan van aanpak, en de zoektocht naar een alternatief vulmiddel, nam de gemeente al wel tussentijdse maatregelen. Zo kwamen bij de sportclubs rond de velden aluminium kantplanken en schoonlooproosters om verspreiding van de zwarte korreltjes tegen te gaan, en speciale tegels en waterkolken.
Tekst gaat verder onder de foto
Kunstgrasmaatregelen
Aluminium kantplanken rond het kunstgrasveld houden verspreiding van de rubberkorrels tegen © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Nu is volgens de gemeente 'het natuurlijke moment aangebroken' om de komende jaren negen kunstgrasvelden te vervangen, en deze te voorzien van een alternatief vulmiddel voor een zachte grasmat. Ook de grond onder en rond de voetbalvelden wordt gesaneerd. Het gaat om kunstgrasvelden bij de voetbalclubs ACV, LTC, VV LEO, Achilles, FC Assen, Asser Boys en bij MFC het Schakelveld.

Biologisch afbreekbare korrel

Vanaf 2028 komt er een Europees verbod op de omstreden rubberen granulaatkorrels. Maar Assen neemt hierin een voorbeeldfunctie, zo zegt de gemeente, en stapt voor alle kunstgras nu al over op een milieuvriendelijk instrooimiddel. Ze kiezen voor een synthetisch elastisch rubber, wat officieel thermoplastisch elastomeer (TPE) heet, en wat biologisch afbreekbaar is.
Assen heeft de keuze gemaakt na extern onderzoek, en ervaringen van voetbalclubs met TPE of kurk als vulmiddel op de velden. Kurk valt dan af als alternatief, zo zegt de gemeente, omdat een kurkveld lastig te onderhouden is en snel slijt. Ook is bij lichte nachtvorst het veld met kurk niet te gebruiken, doordat het te hard wordt.

Aanbesteding in één keer

Volgens Assen is daarmee nog niet gezegd dat de komende tijd alle nieuwe kunstgrasvelden de milieuvriendelijke rubberkorrel krijgen. "De markt in kunstgrasmatten en type infill staat niet stil. Zo wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd met velden zonder vulmiddel. Dus we zetten de keuze, gezien alle ontwikkelingen, niet vast."
In verband met de stijgende prijzen voor het uitvoeren van werken en de sanering, kiest Assen voor een aanbesteding in één keer. Daarbij wordt de klus over de komende jaren uitgesmeerd tot in 2025. De gemeente wil komende zomer al beginnen met het vervangen en saneren van de eerste velden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.