Meerdere nabestaanden dodelijke slachtoffers WZA melden zich bij Slachtofferhulp

Voorplein Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Het nieuws van de verdachte overlijdens slaat ook bij het WZA in als een bom © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Het nieuws van de 31-jarige verpleegkundige die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van meerdere patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) slaat ook bij nabestaanden in als een bom. Inmiddels hebben meerdere nabestaanden van slachtoffers zich gemeld bij Slachtofferhulp Nederland.
"Deze mensen dachten al antwoorden te hebben over het overlijden van hun dierbaren, maar daar komen nu juist veel vragen bij."

'Ongebruikelijke zaak'

Aan het woord is Slachtofferhulpwoordvoerder Roy Heerkens. Uiteraard kan hij uit privacyoverwegingen niet te diep ingaan op de nabestaanden. Maar wel kan hij iets meer uitleggen over hoe zij nabestaanden die zich melden, helpen.
De WZA-zaak is voor Slachtofferhulp een uitzonderlijke zaak te noemen. Normaal gesproken komt de organisatie binnen 24 uur na een delict al om de hoek kijken bij nabestaanden om hulp aan te bieden. In dit geval gaat het om verdachte gevallen die tussen maart 2020 en mei 2022 plaatsvonden.

Vragen

"Als een nabestaande iemand heeft verloren bij een levensdelict, dan komt daar natuurlijk veel emotie bij kijken", legt Heerkens uit. "Ook omdat iemand plotseling is overleden. Door toedoen van iemand anders. Dat lijkt nu ook het geval te zijn in deze zaak. Dat kan veel bij nabestaanden losmaken."
Dachten de nabestaanden dat hun dierbare overleden is aan de gevolgen van corona, komt daar nu opeens een mogelijk strafbare doodsoorzaak bij. "En dat levert natuurlijk een boel vragen op", aldus de woordvoerder. "En ook tijdens de rechtszaak kan het zijn dat er veel details naar boven komen, dat kan ook heel heftig voor de nabestaanden zijn."
Zoals altijd voor Slachtofferhulp is ook deze zaak maatwerk. "Elke nabestaande heeft weer andere behoeften. Het is aan ons om daarop in te spelen", legt Heerkens uit.

Bijstaan

Slachtofferhulp Nederland helpt nabestaanden door het hele proces heen tot en met het definitieve vonnis tijdens een rechtszaak. "We bieden emotionele, praktische en juridische ondersteuning", vertelt Heerkens.
"We helpen bij het vinden van een slachtofferadvocaat, we informeren samen met de familierechercheur en slachtoffercoördinator van het Openbaar Ministerie de nabestaanden over het strafproces. We begeleiden nabestaanden met het opstellen van een spreekrechtverklaring als ze daar straks voor in aanmerking komen."
Volgende week wordt duidelijk of verdachte Theodoor V. langer vast blijft zitten als verdachte. Tot die tijd zit hij in beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
In Drenthe wonen meerdere mensen met dezelfde voornaam en een achternaam die begint met een V. We willen er nadrukkelijk op wijzen dat het in onze berichtgeving over de verdachte verpleegkundige gaat om Theodoor V. uit Veenhuizen.

Veenhuizen

Over waar de inmiddels 31-jarige V. - hij vierde onlangs zijn verjaardag in de gevangenis - precies van verdacht wordt, dat wil het OM nog niet zeggen. Behalve dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van meerdere coronapatiënten op de longafdeling van het WZA.
De verdachte woonde tot zijn aanhouding vorige week maandag samen met zijn vriend in Veenhuizen. Volgens omwonenden leefden ze daar redelijk anoniem. Weinig mensen in het dorp leken V. te kennen.
Voordat de verpleegkundige aan het werk ging bij het WZA werkte hij onder andere bij het UMCG en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ook liep hij stage bij een ziekenhuis in Bremen.
Voor betrokkenen heeft het WZA een vragenlijst online gezet met veel gestelde vragen.
Wilt u uw verhaal kwijt of heeft u tips? Mail naar: r.oostingh@rtvdrenthe.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl