Boeren houden acties bij distributiecentra in Drenthe: 'Dat is hun goed recht'

Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat woensdag actievoeren bij ruim veertig distributiecentra in heel Nederland. Dat blijkt uit een brief die de organisatie heeft gestuurd naar de gemeentes waar de distributiecentra zijn gevestigd.

De brief is in handen van de NOS. Uit die brief blijkt dat er actie gevoerd wordt bij de distributiecentra van Beilen en Gieten. Het distributiecentrum van Beilen levert aan Jumbo, dat in Gieten levert aan COOP-supermarkten.

Woordvoerder Miriam Fokkema van de gemeente Midden-Drenthe, waar Beilen onder valt, bevestigt de brief te hebben ontvangen. "We volgen de berichtgeving en gaan onderling met de betrokkenen afstemmen wat we kunnen doen", laat ze aan RTV Drenthe weten.

Ook de gemeente Aa en Hunze laat weten de brief te hebben ontvangen. "Ook wij houden de berichtgeving verder in de gaten", laat Willard Bouwmeester weten. Hij weet niet wat de gemeente kan doen tegen de protesterende boeren "zolang ze zich aan hun eigen spelregels houden." Over die spelregels kan Bouwmeester momenteel nog niets zeggen.

'Het is hun goed recht'

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze gaat morgen in gesprek met FDF om de spelregels van de demonstratie door te nemen. "Het is hun goed recht om te demonstreren. En volgens de brief willen ze dat op een nette manier doen en niet met grote blokkades. Dus gaan wij met hen de spelregels doorspreken. Vooral rondom het verkeer."

Wat ze precies gaan doen weet Hiemstra niet. "Het blokkeren van de weg is niet de bedoeling en volgens mij gaan ze dat ook niet doen." Hij is blij dat de boeren hebben aangekondigd waar ze precies gaan demonstreren. FDF verwacht bij elk distributiecentrum zo'n 200 tot 1.500 betogers. Hiemstra weet niet hoeveel hij in Gieten kan verwachten.

FDF was niet beschikbaar voor commentaar.

Rechtszaak

Eerder vandaag diende een kort geding tegen FDF. Dat was aangespannen door supermarktbrancheorganisatie CBL. Zij stapten naar de rechter om de protesten te laten verbieden. De advocaat van FDF beweert dat distributiecentra niet worden geblokkeerd, toch zegt FDF dat er wel wordt geprotesteerd. Volgens de actiegroep zou dat ook tot wat hinder kunnen leiden.

CBL wil dat er genoeg ruimte is voor vrachtwagens om de centra te kunnen bereiken. "Als er geen vrachtwagens kunnen wegrijden, dan stopt de bevoorrading van winkels", aldus een CBL-woordvoerder tegen de NOS. "En sommige distributiecentra leveren aan een heel groot gebied. Dan kan het hard gaan."

Of de actie definitief door mag gaan wordt morgen bekend. Om 11.00 uur is de uitspraak in het kort geding.

Deel dit artikel: