Dwangsom voor Peizer hoveniersbedrijf blijft uit, buren balen

Hovenier De Boer in Peize
Het bedrijf van hovenier Albert de Boer aan De Pol in Peize © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Hovenier Albert de Boer uit Peize heeft vanmiddag na een rechtszitting bij de Raad van State in Den Haag bijna een gat de lucht gesprongen nadat de rechter een dwangsom van duizenden euro's aan zijn adres liet schorsen. De buren van de hovenier waren daar minder blij mee. "Een zeer zware teleurstelling", reageerden ze.
Over het hoveniersbedrijf aan De Pol in Peize worden al jaren rechtszaken gevoerd. De directe buren willen van de hovenier en zijn bedrijf af vanwege de overlast die hij zou veroorzaken. Die bestaat onder meer uit het af- en aanrijden met een shovel, het laden en lossen op het terrein en busjesverkeer.

Belangen

De buren zeggen het bestemmingsplan aan hun kant te hebben, want een hoveniersbedrijf is op die plek niet toegestaan. Maar de gemeente Noordenveld zegde in 2020 toe dat het bedrijf er mag zitten. Toch legde de gemeente de hovenier twee jaar geleden een dwangsom op, die vandaag door de Raad van State werd geschorst. Die schorsing duurt tot er een einduitspraak is en die kan met de huidige achterstanden bij de Raad van State nog wel even op zich laten wachten.
De rechter liet de dwangsom voorlopig links liggen omdat Noordenveld eerder heeft toegezegd dat het hoveniersbedrijf wél op de huidige plek mag zitten, al begreep de rechter dat het besluit spijtig is voor de buren. "Maar hun belangen wegen voorlopig minder zwaar", aldus de rechter, die liet meewegen dat de overlast voor de buren zou zijn afgenomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.