Korporaal Jordi uit Coevorden voorkomt zeer ernstig letsel bij sergeant-majoor Klaas

Korporaal Jordi wordt door Defensie in het zonnetje gezet (Rechten: Defensie)
Korporaal Jordi wordt door Defensie in het zonnetje gezet
Tijdens een oefening van defensie in Duitsland ging het goed mis: sergeant-majoor Klaas viel drie meter naar beneden van een pantserinfanterievoertuig. Daarbij liep hij meerdere ernstige verwondingen op.
Gelukkig was korporaal Jordi uit Coevorden er tijdig bij, laat Defensie vandaag weten. Jordi: "Ik hoorde het gebeuren en zag de sergeant-majoor op de grond liggen. Toen ben ik gelijk gaan handelen."

Val van 3 meter

Korporaal Jordi reed tijdens de oefening in een pantserinfanterievoertuig dat naar 'herstel' moest. Sergeant-majoor Klaas voerde de herstelwerkzaamheden uit. Jordi: "De sergeant-majoor stond op het voertuig. Toen het bijna klaar was en wij het voertuig kregen, viel hij eraf." Het voertuig is bijna drie meter hoog.
"De sergeant-majoor is op zijn hoofd gevallen, op een betonnen vloer. Dat zag er niet goed uit, ik zal de details besparen", vertelt de korporaal. "Ik heb zijn nek gestabiliseerd en de bloeding op zijn hoofd behandeld." Door de stabilisatie is ernstige beschadiging van de wervelkolom voorkomen.
Korporaal Jordi had vlak voor het ongeval, dat net na de zomervakantie plaatsvond, een cursus voor medische handelingen gehad. "Dus ik wist alles nog uit mijn hoofd", aldus Jordi. Door een volledige en correcte overdracht kon de eerste militaire arts, kapitein Henriette, snel starten met de verdere behandeling van sergeant-majoor Klaas, laat Defensie weten.

Later kwam het besef

Volgens Defensie "toonde Jordi zich een beheerste, stressbestendige en vaardige militair en gewondenhelper. De assertiviteit, het verantwoordelijkheidsgevoel en de rust die hij op deze dag liet zien, benadrukken zijn potentie als leidinggevende."
Korporaal Jordi zelf vindt dat hij gewoon gedaan heeft wat hij moest doen. "Later kwam het besef ook, wat ik nou precies gedaan had."
Inmiddels maakt sergeant-majoor Klaas het goed. "Hij loopt alweer en hoeft alleen nog af en toe naar de fysio. Hij hoeft ook niet meer te revalideren. Hij is gewoon thuis bij z'n gezin", vertelt de korporaal. Ook Defensie spreekt van een 'verrassende snelle vooruitgang van herstel'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.