Loslopende nandoe gespot bij Nieuw-Balinge, maar 'Struisje' laat zich nog niet vangen

Nandoe Nieuw-Balinge
De nandoe in de buurt van de N374 © Percy Doelkamid
Heb je in de afgelopen weken over de N374 bij Nieuw-Balinge gereden? Dan is de kans groot dat je een nandoe hebt zien staan. De loopvogel is ontsnapt en ondanks meerdere pogingen is het nog niet gelukt om het dier te vangen.
Baukje de Haan woont tegenover het Mantingerveld en heeft de vogel al meerdere keren gespot. "Hij loopt hier al langer dan een week. Het is wel echt een bezienswaardigheid, er blijven heel veel mensen staan om ernaar te kijken."

Struisje

Struisje, de koosnaam die De Haan de nandoe heeft gegeven, is al meerdere keren geprobeerd te vangen, zodat hij weer bij de eigenaar kan komen. "Maar hij laat zich niet vangen", aldus De Haan.
Nandoe Nieuw-Balinge
De nandoe graast in het Mantingerveld © Percy Doelkamid
Manon en haar man Percy keken raar op toen ze de nandoe langs de Hoogeveenseweg (N374) zagen lopen. "Die komen hier normaal niet voor", grapt Manon. Haar man heeft in de auto de vogel nog wel op beeld vast weten te leggen.

Bang en gestrest

De Dierenambulance Noord- en Midden-Drenthe meldde op 12 april al op hun Facebook-pagina dat er een nandoe is aangetroffen in de omgeving van de Haarweg in Nieuw-Balinge. "Maar het dier was te bang en te gestrest om zich te laten vangen", zegt een woordvoerder.
Ook blijkt dat 'Struisje' niet de enige ontsnapte nandoe is. Enkele weken geleden zijn er nog twee soortgenoten ontsnapt, maar volgens de Dierenambulance zijn deze gestorven door de stress, vlak nadat ze zijn gevangen.

In de tuin

Bernd Danhof, boswachter op het Mantingerveld namens Natuurmonumenten, zegt dat al twee keer is geprobeerd de nandoe te verdoven, maar dat dat niet gelukt is. "Ik vermoed dat de spuit vanwege de veren afketste."
Ook geeft hij aan dat het lastig is het Mantingerveld in te gaan. "Het is broedseizoen, dus moeten we voorzichtig zijn." Volgens Danhof zijn de nandoes eigendom van mensen die 'de dieren gewoon in de tuin heeft staan'.
Wat is een nandoe?
De nandoe is een loopvogel die veel lijkt op een struisvogel, maar een stuk kleiner is. Ook de poten zijn anders, struisvogels hebben namelijk twee tenen en nandoes drie. De nandoe kom in het wild voor op de pampa's in Zuid-Amerika. Hier leven ze op de open vlaktes tussen de struikjes die als beschutting dienen. In het broedseizoen gaan nandoes op zoek naar voedselrijke gebieden in de buurt van meren en rivieren.
Nandoes eten bijna alles wat ze tegenkomen. Meestal zijn dit grassen en kruiden, maar hagedissen en insecten staan ook op het menu. De loopvogels leven zowel solidair als in groepen. Nandoes zijn zeer alerte dieren, met hun grote ogen en oren zien en horen ze erg goed.
De naam nandoe komt van het geluid dat de mannetjes maken. Tijdens het baltsen maakt het mannetje zijsprongetjes en roept deze met een diepe klank 'NAN DOE'. Ze zijn erg snel, wanneer ze vluchten kunnen ze een snelheid bereiken van wel zestig kilometer per uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl