Windmolenactivist Jan H. komt vrij: tranen bij familie en vrienden

Jan H. ontkent dreigbrieven te hebben verstuurd in de strijd tegen windmolens (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
Jan H. ontkent dreigbrieven te hebben verstuurd in de strijd tegen windmolens
De 58-jarige Jan H. uit Meeden, die verdacht wordt van asbestdumpingen en het versturen van dreigbrieven in zijn strijd tegen de komst van windmolens in de Veenkoloniën in Drenthe en Groningen mag naar huis. Dat bepaalde de rechtbank in Assen vanmiddag.
H., die lange tijd voorman was van actiegroep Storm Meeden, zit sinds juni vast. Hij mag naar huis onder de voorwaarde dat hij zich meldt bij de reclassering en geen contact opneemt met medeverdachten Jan Nieboer en Johnny R. uit Nieuw-Buinen. De reclassering adviseerde hem ook een enkelband te geven om in de gaten te houden waar hij is, maar dat vinden het Openbaar Ministerie en de rechtbank niet nodig.

Onderzoek nog niet klaar

Dat hij naar huis mag, heeft ermee te maken dat de regiezitting die gepland stond in januari niet door kan gaan, omdat het onderzoek dan nog niet klaar is. De zitting is verplaatst naar maart. Zijn persoonlijke belangen zijn daarom zwaarder gaan wegen, meldde de rechtbank.
Advocaat Evert Kuiters vroeg de rechtbank om H., die alles ontkent, naar huis te laten gaan. Volgens hem is er te weinig bewijs dat de Groninger schuldig is, ondanks dat DNA is gevonden op een tiewrap aan een pamflet en op een dreigbrief.
Toen de officier van justitie reageerde dat het Openbaar Ministerie geen bezwaar heeft tegen de vrijlating, slaakte H. een zucht van opluchting. "Dat klinkt goed. Ik hoop dat jullie erin meegaan. Het thuisfront heeft me hard nodig", zei hij tegen de rechters. Volgens de Groninger is sprake van een sterfgeval in de familie.

Zeven keer verhoord

Er loopt onder meer nog onderzoek in Zwitserland. In Lausanne worden twee flyers technisch onderzocht. Meer werd daarover op de zitting niet gezegd. Jan H. is inmiddels zeven keer verhoord. De eerste vier keer in juni heeft hij vooral gezwegen, vertelde de officier van justitie. In oktober is de Groninger opnieuw verhoord en heeft hij meer verteld, maar hij ontkent dat hij dreigbrieven naar ondernemers heeft gestuurd die betrokken zijn bij de bouw van de windparken. Ook de asbestdumpingen in Delfzijl en Muntendam ontkent hij.
H. heeft wel namen van mogelijk andere betrokkenen genoemd, maar het onderzoek daarnaar leverde weinig op, aldus de officier. Er zijn ook meerdere mensen als getuige gehoord, maar die hebben allemaal geweigerd een verklaring af te leggen.

Applaus

Nadat voorzitter Geeske Eelsing van de rechtbank de verlossende woorden had gesproken, was ook de opluchting in de zaal groot. Daar zaten vrienden en familie van H. en ook medeverdachte Jan Nieboer. H. mag vandaag om vijf uur de gevangenis in Leeuwarden verlaten, bepaalde de rechtbank.
Toen H. met de politie de zaal verliet, klonk applaus en barstten meerdere mensen in tranen uit. "Ik ben zo blij dat we papa terug hebben en dat hij weer in zijn eigen bed kan slapen", snikte zijn dochter even later op de gang. Ook Nieboer pinkte een traantje weg.

'Wij zijn Jan'

Twee vrienden van H. hadden een speciaal T-shirt aangetrokken voor de korte zitting. 'Wij zijn Jan' stond erop, in een rood hart geschreven. "Ik steun hem uit de grond van mijn hart", legde Jan de Bruijn uit Meeden uit.
Vrienden droegen een t-shirt met 'Wij zijn Jan' (Rechten: RTV Drenthe/Annemiek Meijer)
Vrienden droegen een t-shirt met 'Wij zijn Jan'

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.