Tuinders Westerveld helpen Armeense collega's

Geld, kennis en handige contacten. Vijf tuinders in Westerveld ondersteunen daarmee een collega-tuinder in Armenië. Het initiatief zorgt ervoor dat tuinders daar efficiënter, goedkoper en innovatiever kunnen werken.
Zaruhi Mikayelyan ("zeg maar Zara") is zo'n zes weken in ons land om van de collega-tuinders te leren. Op het bedrijf van Harrie Boerhof in Dwingeloo loopt ze een paar weken mee bij het stekken van onder meer coniferen. Boerhof: "Hier is dat een goedkope plant, maar in Armenië is daar nog goed geld mee te verdienen. Ook met potplanten is daar een goede markt te veroveren."
Voor Zara is het belangrijk om te zien wat ze moet doen om snel een grote markt te kunnen bedienen. In Armenië heeft ze op haar nieuwe bedrijf inmiddels 8.000 planten gestekt. "Maar natuurlijk gaan we ook groente verbouwen. Ik denk dat vooral arme gezinnen hier van kunnen profiteren."

Microkrediet

De hulp van de Drentse ondernemers blijft niet beperkt tot het ontvangen van de gast uit Armenië en advies geven. Samen met een investeerder uit het midden van het land leggen ze een halve ton op tafel om Zara te helpen met haar nieuwe bedrijf, het gaat om een zogeheten microkrediet. De komende vijf jaar moet het worden terugbetaald met een lage rente. "Het gaat natuurlijk niet om het geld, maar we kunnen wel eenvoudig iemand helpen. Dat is veel belangrijker", aldus Boerhof. Zara vult met haar eerste geleerde Nederlandse woordje aan: "Bedankt".
De werkgroep Fairtrade Westerveld ondersteunt het project. "Zo laten onze tuinders mooi zien wat maatschappelijk verantwoord ondernemen kan betekenen", aldus Jan Langenkamp.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.