'Assen moet rondvaartboot in de vaart houden'

Politieke partijen PvdA en 50PLUS willen Asser rondvaartboot redden (Rechten: RTV Drenthe / Jeroen Kelderman)
Politieke partijen PvdA en 50PLUS willen Asser rondvaartboot redden
50PLUS en de PvdA in Assen willen alsnog geld lospeuteren voor rondvaartboot De Fluisteraar. "Het is goed voor het toerisme in de stad en het helpt mensen die anders moeilijk een baan vinden aan werk. Zonde als dit verdwijnt", vinden beide partijen. Ze hebben schriftelijke vragen gesteld.
Volgens beide partijen mag de boot van Stichting Varen in Assen niet ten onder gaan. Om zoveel geld gaat het nu ook weer niet, vinden ze, terwijl de boot van belang is als toeristische attractie.

Financieel voordeel

Ook scheelt de boot de gemeente flink in kosten, zeggen de partijen. Op de rondvaartboot doen mensen werkervaring op, waarna ze doorstromen naar een vaste baan. "Dat levert financieel voordeel op als het gaat om sociale uitkeringen. En dat voordeel is hoger dan de gevraagde subsidie van 10.000 euro", zeggen de partijen.
Ook al wees het college eerder het subsidieverzoek al af en heeft de stichting nu ook bakzeil moeten halen bij de bezwarencommissie, voor 50PLUS en PvdA is de kous daarmee niet af. "Een particulier wil 15.000 euro bijdragen, maar alleen onder de voorwaarde dat gemeente en provincie ook meebetalen. Dus is een kleinere bijdrage van de gemeente van 7500 euro voldoende, en hetzelfde van de provincie."

30.000 euro aan kosten

De Fluisteraar ligt al het hele jaar op de werf in Harlingen, omdat het schip aangepast moet worden, zodat het weer aan de nieuwste technische eisen voldoet. Anders mag de boot niet varen. De aanpassingskosten zijn 30.000 euro, geld wat de eigenaar niet heeft. Aanvankelijk dacht het stichtingsbestuur wel bij gemeente en provincie terecht te kunnen voor financiële steun. Maar dat viel tegen. Ze vinden de financiële situatie van de rondvaartboot niet solide genoeg. Ook zijn er volgens de gemeente te weinig mensen naar een vaste baan doorgestroomd.

Dagbesteding

Volgens 50PLUS en PvdA is de rondvaartboot juist een prima werkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo werken jongeren van zorginstelling Phusis op de boot als dagbesteding. Dat zijn jongeren met uiteenlopende gedragsproblemen. Ze maken het eten klaar, werken in de bediening en houden ook de boot schoon. Het schip ligt dan ook bij hun woon- en werkboerderij De Haven van Kloosterveen. Phusis noemt het een ramp, als de boot definitief verdwijnt.
De Fluisteraar is enkele jaren geleden gebouwd door werkloze jongeren. Toen de vaarroute De Blauwe As officieel geopend werd, is koning Willem Alexander ermee door Assen gevaren. Twee jaar later dreigt het schip uit Assen te verdwijnen. De stichting wil namelijk de boot verkopen, omdat ze geen andere uitweg meer ziet voor de geldproblemen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.