Timmeren en zagen aan een eigen bouwhut in Dwingeloo: 'We doen maar wat'

De derde editie van Timmerdorp Dwingeloo trekt zo'n 300 kinderen
De derde editie van Timmerdorp Dwingeloo trekt zo'n 300 kinderen © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Het geluid van getimmer en gezaag vliegt je om de oren. Vier dagen lang staat het Beleefpark in Dwingeloo in het teken van het timmerdorp. Kinderen van zes tot elf jaar kunnen hier al hun creativiteit kwijt terwijl ze een stevig bouwwerk maken.
"Drie jaar geleden hadden we bedacht om een activiteit te organiseren waar kinderen zich meerdere dagen mee kunnen vermaken", vertelt Bram Bloemerts van de organisatie. Het was een groot succes. Dit jaar is inmiddels de derde editie en doen er ruim 300 kinderen mee. "Het mooie is dat de kinderen lekker met de handen bezig zijn, hier heenkomen met vriendjes, broertjes, zusjes en medecampinggasten spelen in plaats van bezig zijn met de tablet of laptop."

Enthousiasme

De kinderen zijn erg enthousiast over het timmerdorp, vertelt organisator Bloemerts. "Als ze mogen beginnen, dan staan ze eigenlijk al een uur van tevoren voor de poort om naar binnen te mogen. Als ze pauze hebben of moeten stoppen aan het einde van de dag dan duurt het ook wel even voordat ze daadwerkelijk de hamers neerleggen."
Zodra alle deelnemers van het timmerdorp aan de slag mogen, staat een aantal kinderen al in de rij om hout te halen. Ze moeten muntjes afgeven wanneer ze nieuwe houtmaterialen willen hebben. De muntjes kunnen ze verzamelen wanneer ze opdrachten hebben vervuld. Een bouwopzichter, iemand van de organisatie, komt kijken of de opdrachten zoals het maken van een deur of glijbaan goed zijn afgerond.

Een beetje hulp

"Het is nog niet helemaal klaar", zegt Tirza wanneer ze een rondleiding geeft door het bouwwerk wat zij en haar groep maken. Een gordijn functioneert als deur en binnen staat een bank met twee kussens en een tafeltje. Ook hangen er gordijnen, heeft het bouwwerk een schommel voor kabouters en een brievenbus. Helemaal alleen hebben Tirza en haar medebouwers het niet gedaan, ze krijgen ook wat hulp van hun ouders, geven ze eerlijk toe.
Kinderen bouwen in Dwingeloo aan eigen Timmerdorp
Op deze tweede dag gaan de bouwwerken ook de hoogte in. Dat moet wel veilig gebeuren en de organisatie heeft daarvoor regels opgesteld. Zodra een groep een plafond heeft gemaakt, moet het gecontroleerd worden door de bouwopzichters. Als het allemaal in orde is, mogen de kinderen op het bouwwerk staan en eventueel al bouwen aan een volgende verdieping.

Stevig is veilig

Volgens bouwer Daniël kun je ook zelf voelen of het veilig is. Wanneer het stevig is, is het veilig, meent hij. Binnen zijn groep zijn er geen ongelukken gebeurd. "Maar we hebben wel wat schaafwonden van wanneer je tegen het hout aankomt." Wat Daniël en zijn groep wilden maken, is al meerdere keren veranderd. "Eigenlijk doen we nu maar wat." Toch hoopt hij dat het bouwwerk er over twee dagen uitziet als een modern huisje: vierkant met een schuin dak en met een terras.
Hoewel sommige bouwwerken er al uitzien alsof ze bijna af zijn, hebben de bouwers na vandaag nog twee dagen om van hun bouwwerk een stevig paleisje te maken. Aan het einde van de vier dagen buffelen krijgt iedereen een bouwdiploma. Bloemerts: "Maar het doel is dat de kinderen vooral buiten bezig zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.