'Knooien' is het Mooiste Drentse Woord van 2019

Mieghummel, tolter, prugeltie, knooien en kopstubber. Dat waren de Drentse woorden waarop je dit jaar kon stemmen voor het Mooiste Drentse Woord van 2019. Ongeveer 450 stemmen kwamen er binnen. En met 142 stemmen is 'knooien' als winnaar uit de bus gekomen.

'Knooin'

Het woord 'knooien' betekent 'slecht werken' of 'niet opschieten'. Streektaolfunctionaris van het Huus van de Taol, Arja Olthof, denkt dat veel mensen op 'knooien' gestemd hebben, omdat zij het liedje 'knooin' van Drèentse Liedtiesfestivalwinnaar Leon Moorman gehoord hebben.

Knooin - Leon Moorman (official video)

Op de tweede plaats komt het woord 'mieghummel' (mier) met 128 stemmen en op de derde plaats staat 'prugeltie' (klein kind) met 115 stemmen.

Meer dan een verkiezing

Olthof krijgt leuke reacties op de verkiezing: "Sommige mensen vertelden me dat ze geprobeerd hebben zinnen te maken met de vijf Drentse woorden." De andere genomineerde woorden, 'tolter' (schommel) en 'kopstubber' (ragebol), zijn niet overal in de provincie bekend. Olthof: "Mensen vroegen elkaar 'wat betekent dat nu eigenlijk?' en legden het elkaar dan uit." De verkiezing zorgt dus ook nog eens voor extra aandacht voor het Drents.

De verkiezing voor het Mooiste Drentse Woord van het jaar wordt jaarlijks georganiseerd door het Huus van de Taol. Tijdens een eerste ronde kunnen mensen woorden insturen, waarna een top vijf wordt gekozen. Tijdens een tweede ronde kunnen mensen dan stemmen op de vijf genomineerde woorden. De afgelopen jaren wonnen de woorden 'veraldereerd' (2018), 'akkederen' (2017) en 'grammieterig' (2016).

Deel dit artikel: