Het Mysterie van de Verdwenen Kilometer op de A37

Links een verschil van een kilometer, rechts geen verschil
Links een verschil van een kilometer, rechts geen verschil © Google Streetview
Op de A37 tussen Hoogeveen en knooppunt Holsloot is een kilometer verdwenen. Dat lijkt althans het geval. Waar is die kilometer ineens gebleven?
Die vraag stelde Jacco Bakker aan de Zoek Het Uit!-redactie van RTV Drenthe. "Ik heb het al het Mysterie van de Verdwenen Kilometer genoemd."
"Ik verbaas me er elke keer over als ik er langskom", zegt Bakker. "Er staat eerst een bord Emmen 22 kilometer en Coevorden 21 kilometer. Zie ik verderop ineens staan: Emmen 13 en Coevorden 13. Waar is die ene kilometer gebleven? Is Emmen in dat stukje dichterbij gekomen of is Coevorden ineens een stukje verder weg?"
Een vraag waar ze bij Rijkswaterstaat antwoord op hebben. "Is er niet een bocht?", vraagt de woordvoerder in eerste instantie zich af. "Maar ja, dat zou direct al meegenomen moeten worden."

Afronding

Even later heeft de woordvoerder de oplossing. "Het heeft met afronding achter de komma te maken." De afstand die op het verkeersbord staat, wordt gemeten vanaf het hectometerpaaltje tot aan het plaatsnaambord van de plaats waarnaar gewezen wordt, oftewel het begin van de bebouwde kom. Dat getal is een afronding van het aantal kilometers.
Als voorbeeld het bord waarop staat Emmen 22 en Coevorden 21 kilometer. De afstand (gemeten via Google Maps) is bij benadering Emmen 21,6 kilometer. Dat wordt afgerond 22 kilometer. De afstand naar Coevorden is 21,4 kilometer, wat afgerond 21 kilometer is.
Kachel je rustig zo'n 8 kilometer verder dan kom je het bord Emmen 13 en Coevorden 13 tegen. De afstand naar de plaatsnaamborden is respectievelijk Emmen 13,1 en Coevorden 12,9, allebei afgerond naar 13 kilometer. Er is niet opeens een kilometer verdwenen, maar de afronding zorgt ervoor dat dat wel zo lijkt.

Zoek Het Uit!

Verbaas je je ook over iets in Drenthe? Of snap je van iets niet hoe het zit in onze provincie? Schroom dan niet en stuur een bericht naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul onderstaand formulier in:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.