Boeren dagen minister voor de rechter

Boeren stappen naar de rechter om stoppersregeling (Rechten: rtv drenthe/serge vinkenvleugel)
Boeren stappen naar de rechter om stoppersregeling
LTO Noord spant samen met nog twaalf andere agrarische organisaties een rechtszaak aan tegen minister Schouten van Landbouw. De organisaties vechten de zogenoemde stoppersregeling voor varkensboeren aan.
Varkensboeren die willen stoppen met hun bedrijf kunnen sinds vorige maand een regeling krijgen. Het idee hierachter is dat meer varkensboeren gaan stoppen en de totale stikstofuitstoot minder wordt. De boeren willen dat deze stikstofrechten overgaan op andere varkensboeren zodat die niet verloren gaan.

Economisch perspectief

''Wij vinden het belangrijk dat de varkenshouderij mogelijkheden krijgt om zich te ontwikkelen en dat er economisch perspectief komt voor de varkenshouders'', aldus voorzitter van LTO Noord Dirk Bruins.
De boeren maakten afgelopen maandag afspraken met het kabinet over onder meer de stikstofreductie. Op het punt van de stoppersregeling voor varkensboeren konden de boeren en het kabinet het niet eens worden.

Mestkelders slopen

Boeren die van de regeling gebruik willen maken, moeten alle stallen en mestkelders slopen, hun vergunning laten intrekken en ze mogen niet op een andere plek opnieuw beginnen. De gemeente gaat dan ook het bestemmingsplan wijzigen, zodat er geen nieuwe varkensboeren zich op dezelfde plek kunnen vestigen.
De boeren eisen nu dat andere varkensboeren in de omgeving de rechten kunnen overnemen, zodat die hun bedrijf kunnen uitbreiden.
''We zijn het op veel punten eens geworden afgelopen maandag en we hebben goede gesprekken met elkaar. Maar op dit punt zijn we het oneens. Dat is helemaal niet erg. Maar als je er dan niet uitkomt wie er juridisch gelijk heeft, moet je gewoon naar de rechter'', zegt LTO Noord-voorman Bruins.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.