Cassata #16: Boerenprotesten, Van Gogh en het boerderijgezin in Ruinerwold

In Cassata blikt Margriet Benak terug op het afgelopen jaar. Dat doet ze onder meer met jonge boeren, Ruinerwoldse kroegbaas Chris Westerbeek, museumdirecteur Harry Tupan en amateurspeurder Jan Huzen. Ze bespreken de boerenprotesten, het binnenhalen van het Van Gogh-schilderij het Onkruidverbrandertje en de aanhoudende zoektocht naar Willeke Dost. Ook komt de politiek aan bod. En wie vinden de gasten eigenlijk de Drent van het jaar?

Beluister de Cassata-podcast hieronder

Cassata-podcast #16: Terugblik met de boeren, Ruinerwoldse kroegbaas Chris Westerbeek en Harry Tupan

Onderwerpen

2.08 - Harry Tupan is de speciale tafelgast. Hij vertelt over het binnenhalen van het Van Gogh-schilderij het Onkruidverbrandertje en het effect van het schilderij op de bezoekersaantallen.

7.28 - In de studio zijn jonge boeren Roy Meijer en Jos Ubels te gast die nauw betrokken waren bij de protesten rond de stikstofproblematiek. Zij blikken terug op de protesten en praten over wat die protesten hebben opgeleverd. Ook gaan ze in op welke obstakels nog op de weg liggen.

26.17 - Tafelgast Harry Tupan gaat in op het algehele jaar 2019 voor het Drents Museum, buiten het nieuwe Van Gogh-schilderij. Ook blikt hij kort, maar mysterieus vooruit op de grote expositie van vorig jaar. Daarover later in deze podcast meer.

34.04 - Kroegbaas Chris Westerbeek uit Ruinerwold blikt terug op zijn 'bizarre jaar'. Westerbeek alarmeerde de politie waarna in Ruinerwold het 'boerderijgezin' ontdekt werd. Hij wordt door veel mensen gezien als de held, maar Westerbeek vindt juist zoon Jan de held omdat hij de moed had uit het gezin te stappen.

46.06 - Harry Tupan blikt vooruit op 2020. Hij vertelt kort over de nieuwe archeologische tentoonstelling In de ban van de Ararat: schatten uit het oude Armenië. Ook praat hij over de komende tentoonstelling rond kunstenares Frida Kahlo. "Dat wordt een klapper", zegt de museumdirecteur.

54.26 - In het radioforum komen Harry Tupan, Jacob Bruintjes en Erik Ziengs aan het woord. Zij praten onder meer over hun (Drentse) nieuws van het jaar met onder meer aandacht voor de PFAS-problematiek, de windmolendiscussie, opnieuw het Van Gogh-schilderij, de Brexit en het 'boerderijgezin' in Ruinerwold. Ook praten de gasten over wie ze de Drent van het jaar vinden.

1.18.06 - Harry Tupan vertelt over de afsluiting van het jaar. Hij praat onder meer over welk getal aan het einde van het jaar op de bezoekersteller staat en gaat wat dieper in op de tentoonstellingen van volgend jaar. En Serious Request komt langs bij het museum en dan is er een schilderij te winnen.

1.23.27 - Speurder Jan Huzen was het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws vanwege zijn niet aflatende zoektocht naar Willeke Dost. Hij praat over zijn aanhouding en fouten die in zijn ogen zijn gemaakt door justitie. "Dat is niet overtrokken. Er zijn grote en grove fouten gemaakt."

Gasten

Harry Tupan - algemeen directeur Drents Museum
Roy Meijer - voorzitter Drents Agrarisch Jongeren Kontakt
Jos Ubels - vice-voorzitter van Farmers Defence Force
Chris Westerbeek - kroegbaas Ruinerwold
Jacob Bruintjes - voorzitter van de PvdA in Drenthe
Erik Ziengs - VVD-fractielid in de Tweede Kamer
Jan Huzen - amateurspeurder

Presentatie

Margriet Benak

Abonneer je op deze podcast

De Cassata-podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

| iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |

RTV Drenthe Podcasts

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.

Drenthe Doc: In Drenthe Doc geven de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.

Oerend HarTT: In deze vierdelige serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.