Vijf gewone huizen met een bijzondere naam (en het verhaal erachter)

Wie in het voorbijgaan goed oplet, kan op een aantal huizen in Drenthe zomaar een naam op de gevel ontwaren. Sommigen komen vaak voor, zoals Carpe Diem (Pluk de dag, red.), De Bosrand of Brinkzicht. Maar anderen hebben zo'n aparte naam, dat je heel benieuwd wordt naar het verhaal erachter. Hieronder zetten we vijf van die bijzondere namen op een rij.

1. Desaku Sorgaku

In de Burgemeester Bloemersstraat in Nieuw-Roden zien de nieuwbouwhuizen er grotendeels hetzelfde uit. Maar het huis van Ritske en Nieske Aalders valt op, door een groot houten bord boven de voordeur met daarop 'Desaku Sorgaku'. Het blijkt een Maleisische tekst te zijn.
Ritske Aalders: "We waren op vakantie in Indonesië. Daar komt onze schoondochter vandaan. En we kwamen in een klein dorpje. Onder een bord met plaatsnaam stond deze tekst. Mijn schoondochter vertelde me wat het betekent en ik zei: onmiddellijk opschrijven, want dat wil ik boven de deur hebben!"
In deze video vertelt Ritske Aalders wat de naam betekent:
Bijzondere namen: Desaku Sorgaku

2. Vita Laeta

Aan de Langeloërweg in Norg kan de oplettende voorbijganger stuiten op kunstige smeedijzeren letters die Vita Laeta spellen. Wie geen Latijns woordenboek op zak heeft, blijft gissen naar de betekenis.
"Dit hebben we zelf bedacht toen we hier kwamen wonen. We vonden het een mooie gevel om een naam op te zetten", zegt Derktje ter Veld. "Het betekent voor ons 'tevreden leven'. Dat hebben we als motto om de tijd door te gaan. Goed is goed."
Hoewel Ter Veld zelf ook geen Latijn spreekt, denkt ze zeker te weten dat er geen raar of schunnig woord op de gevel staat.
Bekijk deze video om te horen hoe ze dat heeft aangepakt:
Bijzondere namen: Vita Laeta

3. Silvana

In Assen is iets bijzonders aan de hand. Aan de Vaart Zuidzijde staat een huis met daarop de naam Silvana. Je zou denken dat het huis vernoemd is naar een vrouw. Maar in dit geval is er een vrouw vernoemd naar het huis.
"Wij waren op zoek naar een meisjesnaam", zegt Ariadne van der Wal, die op dat moment hoogzwanger was. "En wij reden over de Wittebrug en zagen de naam Silvana staan. En in een keer hadden we het!"
De huidige bewoner van het huis heet Kor Gils. Hij vertelt dat er sinds de 19e eeuw al een huis op deze plek stond die de naam Silvana droeg. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met het bos achter het huis, waar je vanaf het terras een prachtig uitzicht op hebt. Van der Wal: "We hebben het opgezocht en we denken dat Silvana bosnimf betekent."
In deze video vertelt de dochter van Ariadne zelf wat ze van haar naam vindt:
Bijzondere namen: Silvana

4. Maupertuus

In de Irisstraat in Odoorn woont Harry Vos. En op zijn huis staat op een houten bord geschilderd de naam Maupertuus. "Dat betekent 'Het huis van de vos'", zegt Vos. "Toepasselijk he?" De naam Maupertuus komt uit Van den vos Reynaerde uit de 13e eeuw. Dat verhaal gaat over een vos, genaamd Reynaert, die in een huis genaamd Maupertuus woont.
Vos: "Ik ben geboren op een woonboot in Den Haag en mijn vader -ook een Vos dus- noemde die woonboot Maupertuus. En toen dacht ik: dat moet ik ook maar doen. Zodoende."
In deze video vertelt Harry Vos waarom deze naam goed bij hem past:
Bijzondere namen: Maupertuus

5. Repos Ailleurs

Aan de Kanaalweg in Smilde staat een huis met op de gevel in groene letters Repos Ailleurs geschreven. Drentse teksten kom je regelmatig tegen en Latijn zie je ook nog wel eens. Maar hoe komt een Franse tekst op een huis in Smilde terecht?
"Het betekent 'rust is elders'", zegt Tina Bruggenkamp. "Het heeft een christelijke achtergrond. Het houdt in dat hoe erg het op de wereld ook maar is, dat je toch wel het geloof mag hebben dat er uiteindelijk een mooie plek in de hemel op je wacht."
Bekijk in deze video van wie Repos Ailleurs de lijfspreuk is:
Bijzondere namen: Repos Ailleurs

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl