Voormalige ondernemer (53) uit Emmen cel in voor vervalsen documenten

rechtbank
Celstraf geeïst voor afpersing en vernieling © ANP
Een voormalige ondernemer (53) uit Emmen moet voor valsheid in geschrifte negen maanden de cel in. Dit is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De man woont tegenwoordig op een kamer in het westen van het land en is gevlucht voor zijn schuldeisers.
De ondernemer in zonnepanelen hield in 2019 een financier voor dat hij goed bij kas zat. Daarbij vervalste hij stukken, waaruit moest blijken dat zijn bedrijf er financieel rooskleurig voor stond. De financier kocht openstaande facturen op, zodat de ondernemer niet op zijn geld hoefde te wachten. Om die financiering los te peuteren, vervalste de oud-Emmenaar een conceptjaarrekening, leningsovereenkomst en twee bankafschriften.

Schadepost

Daarmee heeft hij zich meermalen schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, vindt de rechter. Niet lang na het moment dat de ondernemer zijn financiële situatie zonnig had weerspiegeld, werd het faillissement van zijn bedrijf uitgesproken. De financierende partij liep daardoor een flinke schadepost op, zei de rechter. De ondernemer had zich meerdere keren kunnen bedenken en de waarheid op tafel kunnen leggen, maar deed dit niet.
De verdachte bleef volharden in het misleiden van zijn financier en zwom daarmee in een fuik gezwommen waar hij niet meer uitkwam, waarna het financierende bedrijf aangifte deed. De Emmer ondernemer werd al eens veroordeeld voor het vervalsen van omzetbelasting. Het gedupeerde bedrijf wilde zeven ton terug van de ondernemer. Dit bedrag is inmiddels in een civiele procedure toegewezen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.