VVD stelt Kamervragen na oproep Stellingwerf om keurmerk mediators

Ulysse Ellian VVD-Kamerlid
Ulysse Ellian wil dat de markt voor mediators wordt gereguleerd © ANP
Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD wil dat de markt voor mediators wordt gereguleerd. Hij gaat daarom Kamervragen stellen aan minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Hij doet dit nadat Kim Stellingwerf uit Hoogeveen afgelopen weekend bij RTV Drenthe haar verhaal vertelde over haar scheiding en de nasleep hiervan.
Zij raakte in 2021 alles kwijt bij haar scheiding. Een mediator begeleidde het proces bij de scheiding van Stellingwerf (47) en haar man, maar daarin ging volgens de Hoogeveense het nodige mis.

Wat vindt minister van verhaal Stellingwerf?

Ellian vindt dat het verhaal van Stellingwerf laat zien waarom de regulering van het beroep mediator erg van belang is. "Als je zoekt naar rechtshulp, moet je eenvoudig kunnen zien van welke mediators je kwaliteit kunt verwachten. Maar dat systeem is er niet", zegt het Kamerlid van de VVD. Hij wil van de minister weten wat hij van het relaas van Stellingwerf vindt en of hij het ook nodig acht in te grijpen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Kim Stellingwerf uit Hoogeveen
Stellingwerf pleit ervoor dat mediators verplicht aan een keurmerk moeten voldoen © RTV Drenthe
Vorig jaar diende Ellian met collega Raymond Knops van het CDA al een motie over het onderwerp in. Daarin stelden zij dat mediation bijdraagt aan het oplossen en voorkomen van conflicten, maar ook dat de markt 'overzichtelijk dient te worden georganiseerd met als uitgangspunt de professionaliteit van de beroepsgroep'. Regulering zal de kwaliteit, transparantie en duidelijkheid ten goede komen, denken de Kamerleden.

'Overheid moet ingrijpen'

Zij stellen daarom een centraal mediatorsregister voor. "Wie een professional inhuurt die in dit register staat, kan rekenen op een bepaalde kwaliteit", zegt Ellian. Wat hem betreft wordt dit niet volledig geregeld door de markt zelf. "De overheid moet hierin een rol gaan spelen."
Ellian denkt dat het register via Mediatorsfederatie Nederland afgestemd kan worden. Volgens hem heeft deze partij bewezen toezicht op kwaliteit te kunnen organiseren.
Bekijk hier het verhaal van Stellingwerf:
47-jarige Hoogeveense pleit voor keurmerk bij scheidingsmediators

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl