De kracht van The Heck zit in de eenvoud

The Heck
The Heck in de studio bij Djammen © RTV Drenthe / Robbert Oosting
Ongepolijst, rauw en vooral met een flink dosis ongecontroleerde energie. The Heck maakt garagerock en steekt dat niet onder stoelen of banken. Met een beperkt palet om nummers binnen dit genre in te kleuren, is het de rockers uit de zuidoosthoek weer gelukt om een album uit te brengen. De derde plaat. On your nerves heet hij.
"Wat ik er zelf zo mooi aan vind is dat het gebouwd is op eenvoud", legt frontman Henri Sulmann uit Klazienaveen uit. "De basis beginnen met een goed liedje en dat opbouwen met niet meer dan drums en bas erbij en gitaar. Dat vind ik gewoon mooi, dat die pure rauwheid overeind blijft."
Ondanks dat de muziek maar uit een paar akkoorden bestaat, zijn er tal van mogelijkheden om ieder nummer weer anders te maken: een andere baspartij, een aparte zanglijn en ga zo maar door. "Wat dat betreft zijn de mogelijkheden oneindig. Dat maakt het ook zo mooi." De kunst van het weglaten wordt door de zanger aangehaald als essentieel bij het schrijven van nummers.

Ingewikkelde baspartijen

"Eenvoud is vaak de beste oplossing", weet ook drummer Erik Berends. Toen hij begon met drummen bij The Heck heeft hij dat echt moeten leren als rechttoe rechtaan-rockdrummer. "Gek genoeg is eenvoudige muziek maken heel lastig", meent Berends.
Sommigen gaan voetballen en wij spelen in een bandje
Erik Berends - drummer The Heck
"Het is soms ingewikkelder om van alles weg te laten, dan om er wat bij te bedenken", valt Sulmann hem bij. "Ik laat alles weg", grapt bassist René Katerbarg. De mannen lachen. Daar waar de gitaarloopjes en drumrifjes misschien simpel zijn opgebouwd zijn de baspartijen juist ingewikkelder. "Die kleuren het wel heel erg in", legt Sulmann uit. "Als je een beetje in die sixties-hoek zit, dan is dat eigenlijk wel wat het maakt."

Energie

Over smaak valt te twisten, maar waar iedereen het over eens zal zijn en wat ook direct opvalt is de energie die zowel te horen is als te zien tijdens optredens. "Die vijf dagen op het werk trek ik dan een stuk beter", grapt Berends als hij na weekend optreden weer op het werk zit. De drie heren hebben doordeweeks een 'gewone' baan (politie, onderwijs en gemeente), maar als ze het podium betreden gebeurt er iets magisch.
"Op het podium stap je toch een beetje uit jezelf en in een bepaalde rol. Dat geeft zó'n adrenalinestoot", legt Sulmann uit. "Je hebt het ook wel een beetje nodig zeg maar. Als je dat niet doet, dan wordt alles wel een beetje saai." Berends vult hem aan: "Sommigen gaan voetballen en wij spelen in een bandje. Da's mooi."
Bekijk hieronder het 'bandje' en de energie die daarbij hoort:
Alle kennis en kunde die de mannen hebben worden gebundeld op On your nerves. "Moeten we 'm er even bij pakken?" Sulmann tovert een elpee tevoorschijn, nog in plastic. De hoes bestaat uit een psychedelisch kunstwerk met een lijnenspel wat epileptische impulsen kan veroorzaken wanneer je er te lang naar kijkt. Verder staat er een knipoog naar punkband Blackflag door het logo van The Heck. In de hoes een foto. "Dat zijn wij dus", legt Katerbarg uit. "Dat is wel handig. Dan kun je ons ook herkennen." On your nerves telt twaalf nieuwe nummers.

Djammen

"En de een echt nog mooier dan de ander", aldus Sulmann. Uit de hoes komt een knalgele en doorzichtige plaat tevoorschijn. "Dit is dan de kleur 'piss yellow' volgens de fabriek", legt Sulmann uit. "Deze klink iets minder goed dan gewoon een zwarte plaat", glimlacht hij. "Alles bij elkaar maakt dat het plaatje helemaal af."
Meer zien van The Heck? Klik hier voor meer nummers en klik hier om de Djammen-uitzending te bekijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.