Provinciale Staten: evenementen mogen niet de dupe worden van stikstof- en milieuregels

in beeld:hitte
Een paardensportevenement © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De provincie moet actie ondernemen nu steeds meer evenementen het loodje dreigen te leggen vanwege strengere stikstof- en milieuregels. Zes partijen in het Drents Parlement willen dat het provinciebestuur zich bij instanties hard maakt om activiteiten niet te blokkeren vanwege de aangescherpte natuurnormen.
Ook zou de provincie de organisaties meer bij moeten staan voor het rondkrijgen van vergunningen, vinden de BBB, Sterk Lokaal, VVD Forum voor Democratie, JA21 en PVV. De fracties, samen goed voor een meerderheid, hebben inmiddels schriftelijke vragen ingediend.

'Vrijwilligers vormen de ruggengraat'

"Vrijwilligers vormen de ruggengraat van deze evenementen en zorgen ervoor dat honderden mensen kunnen genieten van sportieve en recreatieve activiteiten in onze provincie. Zonder hun inzet en toewijding zouden deze evenementen en activiteiten niet mogelijk zijn", zo schrijven de partijen, die in gang zijn geschoten na afgelastingen van twee Drentse evenementen.
Het gaat om de LJC en Koningscup van Mountainbikevereniging Havelte en om Hippisch Hooghalen. De strengere stikstof- en milieuwetgeving draaiden hen de nek om.
Havelte mountainbike
De mountainbike-wedstrijden in Havelte mogen niet doorgaan © RTV Drenthe
Statenlid Wenda Bolhuis (BBB), een van de indieners van de vragen, vindt dat de provincie verantwoordelijkheid moet nemen om deze evenementen in de benen te houden. "Het gaat om een stukje leefbaarheid van het platteland, waar voornamelijk vrijwilligers achter zitten. Voor hen komt er zoveel wet- en regelgeving bij kijken", hekelt ze.
De overheid moet hierbij haar hand in eigen boezem steken, vindt Bolhuis. Zij heeft er volgens haar mede voor gezorgd dat organiseren zo ingewikkeld is geworden. "Zij moet dan ook de helpende hand bieden zodat evenementen door kunnen gaan."
Dit is niet uit te leggen
Ellen Noordman - Voorzitter Haoler Rûters
Bij het paardensportevenement Hippisch Hooghalen gooide het Rijksvastgoedbedrijf roet in het eten. De organisatie, in handen van Haoler Rûters, kreeg een rits voorwaarden voorgeschoteld waar ze onmogelijk aan zou kunnen voldoen.
Volgens voorzitter Ellen Noordman is het zo uitgesloten om Hippisch Hooghalen weer te organiseren op oefenterrein De Haar, vlak bij het TT Circuit.
En zo racen er volgende maand wel ronkende motoren over de racebaan, maar is het niet mogelijk even verderop te rijden met springpaarden. Noordman: "Niks ten nadele van de TT hoor, want daar geniet ik ook van. Maar dit is niet uit te leggen", baalt ze.
Overzicht militair terrein De Haar
Het terrein De Haar © RTV Drenthe / Fred van Os

Stikstofberekening

Een van de eisen die Haoler Rûters onmogelijk zou kunnen inwilligen, is het laten maken van een stikstofberekening. "Daar zitten best hoge kosten aan verbonden. Als klein clubje kunnen we zoiets niet dragen", stelt ze.
Andere regelgeving verbiedt de vrijwilligers om tijdens Hippisch Hooghalen gebruik te maken van de berm. Ondoenlijk, vindt Noordman. "Je moet langs de hindernissen kunnen voor de veiligheid. En daarvoor is het nodig de berm te gebruiken, maar dat mag dus niet", hekelt de organisator. "Verder kunnen we onze crosshindernissen niet verankeren, terwijl dit zelfs verplicht is om zo'n evenement te organiseren."

Doorstart in komende jaren

Het bijltje van de Haoler Rûters is er niet definitief bij neergelegd. Wat de paardensportliefhebbers betreft luiden de strengere milieu- en stikstofnormen niet het einde in van Hippisch Hooghalen. "Voor komende weekend was het te kort dag om alles nog te regelen, maar we zoeken naar alternatieven om het volgend jaar wel door te kunnen laten gaan."
De politiek moet volgens haar niet afwachten zodat Hippisch Hooghalen en andere evenementen voorgoed afhaken. Een helpende hand is nodig, vindt Noordman. "De overheid heeft gezorgd voor een administratieve impasse, dan vind ik ook dat ze organisaties en de vrijwilligers moeten helpen om hiermee om te gaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl