Besuijen (28) krijgt geen scone genoeg van Brits koningshuis en is in Londen tijdens kroning

Besuijen (28) krijgt maar geen scone genoeg van het Britse koningshuis
Besuijen (28) krijgt maar geen scone genoeg van het Britse koningshuis © RTV Drenthe/Ronald Oostingh
"Dit is een heel bijzondere thee: Smokey earl grey. Gekocht van een prachtige zaak middenin Londen." Aan het woord is Ken Besuijen (28). Geboren en getogen in Meppel, maar aan z'n tongval hoor je al waar zijn hart ligt: Engeland.
De liefde en bewondering gaat zo diep dat hij aankomend weekend in Londen is voor de kroning van koning Charles.

Elizabeth-kopje

Het is niet alleen zijn tongval trouwens, want eenmaal gestart met praten over alles wat Brits is en Besuijen krijgt een twinkeling in zijn ogen. Zo ook bij het maken van de thee.
"Het is nu middag. Dus tijd voor een afternoon tea, daar is earl grey perfect voor", vervolgt hij enthousiast. Nu schenkt hij de thee 'gewoon' uit, maar er zijn dagen dat de geboren en getogen Meppeler uitpakt.
"Dan gaan we met porseleinen kopjes aan tafel zitten en maken we er echt een feestje van", vertelt hij terwijl hij z'n Queen Elizabeth-kopje volschenkt.

Jong verliefd

"Oeh, er mag nog wel een wolkje melk bij", constateert Besuijen na z'n eerste slokje. Terwijl hij richting keuken loopt om een kannetje melk te pakken denkt hij na over de vraag wanneer zijn voorliefde voor Engeland is begonnen.
Dat begint volgens de anglofiel al op jonge leeftijd, wanneer hij televisie kijkt en series ziet zoals 'Allo 'Allo, Fawlty Towers en Schone Schijn.
Vooral laatstgenoemde serie blijft hangen. Hoe Hyacinth Bucket (of nou ja, 'Bouquet') allerlei fratsen uithaalde om maar Britse klasse uit te stralen vindt Besuijen prachtig.
"Het was fascinerend. Zo anders dan het leven dat ik kende. Dus daar wilde ik meer van weten."
Meppeler maakt zich op voor kroning Koning Charles in Londen

Theaterman

Besuijen, naast docent Engels ook theatermaker, inspireert ook zijn kledingstijl op die nette, Britse heren die hij in de series ziet.
"Ik sta op het toneel en doe veel voorstellingen met het repertoire van Wim Sonneveld. Die heren van vroeger hadden ook een goed pak, mooie das en goede schoenen."

Londen

Terwijl Besuijen een theemuts met daarop onder andere twee Britse vlaggen over zijn theepot doet, wijst hij naar z'n mok met de naam van Queen Elizabeth erop. "Tjah, je verzamelt nog wel eens wat", lacht hij.
Hij woonde een jaar in Londen, heeft er gestudeerd en komt er regelmatig. Het kopje van Elizabeth is een speciale uitgave vanwege haar platina regeringsjubileum.
"Ik heb hem besteld vlak nadat ze overleed. Zie het als een mooi kopje ter nagedachtenis", aldus Besuijen.

Queen's verjaardagsfuifje

Aankomend weekend is het niet voor het eerst dat hij richting Londen gaat voor een Brits koninklijk feestje. "Ik ben ook een paar keer bij the Queens birthday parade geweest", vertelt hij terwijl hij trots zijn ticket voor het evenement laat zien.
Hoe een gewone geboren en getogen Meppeler daar komt? Nou gewoon, geluk hebben. "Je schrijft je in voor een loting. Dat heb ik jaren geprobeerd, en dan moet je geluk hebben als je ingeloot wordt en een kaartje mag kopen."

Waarom?

Het is natuurlijk algemeen bekend dat Nederland ook een koningshuis heeft. Maar wat maakt het dat Besuijen nou juist zo'n voorliefde heeft voor die van de Britten?
"Het is gewoon zo fascinerend hoe die mensen leven", steekt hij van wal. "En ook de traditie die ze aanhangen. Ook zo'n kroning aankomend weekend, hoe dat ook weer zo'n groot spektakel wordt."
Als voorbeeld van de uitbundige royalty-gekte van de Britten noemt Besuijen het overlijden van Queen Elizabeth. "Dat was niet even een rouwauto met een boeketje erop. Nee, dat ging met parades, soldaten en prachtige muziek. Het is echt een voorstelling. Dat spreekt mij enorm aan."

'Noem mij geen fan'

De voorliefde is groot, maar noem Besuijen geen fan. "Dat zijn mensen die met vlaggetjes langs de kant staan te zwaaien. Dat ik hier een foto van the Queen heb, vind ik al op het randje", grinnikt hij.
De Meppeler graaft dieper dan alleen het uiterlijke vertoon. Hij onderzoekt ook de achtergrond van de Britse royals door het lezen van literatuur.
"Ik benader het vanuit het perspectief van de geschiedenis. En wat ze betekent hebben voor de gemeenschap en bereikt hebben. Speculaties, zoals onlangs bij Harry en Meghan, daar blijf ik bij weg."

Kroning

Aankomend weekend staat hij dus langs de kant tijdens de festiviteiten rondom de kroning van Charles. "Een once in a lifetime", aldus Besuijen.
"Charles heeft hier lang op gewacht. Tenminste, dat heb ik hem niet gevraagd natuurlijk maar dat wordt gezegd. Hij is bijna 75, dus ik hoop ook nog de kroning van William mee te maken."
Rond een uur of 6 in de ochtend wil hij langs de route staan. Al zag hij onlangs in het nieuws dat er nu al mensen in tenten bivakkeren voor de beste plekken. "Nou ja, hopen dat ik op tijd ben."

Genieten

Hoe dan ook, Besuijen gaat genieten. "De sfeer, de rijtuigen, de paarden, militairen en vrolijke mensen. Daar zijn die Britten echt het beste in", blikt hij enthousiast vooruit.
"Ik kom dan ook zeker weer met een boel souvenirs thuis", eindigt hij met een grote glimlach. En dat niet alleen, maar ook een tas vol herinneringen. En dat is ook iets moois om op terug te blikken, tijdens een afternoon tea.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl