JWF-kapel naar Wageningen voor Herdenkingsconcert: 'Zenuwen beginnen wat te komen'

De Koninklijke Kapel Johan Willem Friso
De Koninklijke Kapel Johan Willem Friso © ANP
De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso uit Assen speelt vanavond op het Herdenkingsconcert in Wageningen. Tijdens het concert zullen de 53 muzikanten van het militaire harmonieorkest het verhaal van Natascha van Weezel begeleiden. Zij vertelt over hoe haar Joodse grootouders met moed, bluf en doorzettingsvermogen de Tweede Wereldoorlog overleefden.
"De zenuwen beginnen wel wat te komen", geeft dirigent Tijmen Botma van de Militaire Kapel toe. "We zijn weliswaar gewend om dit soort concerten te geven, maar dit geeft wel een extra lading", doelt hij op het belang van 4 en 5 mei. "De bijzonderheid zit 'm in wat er is gebeurd tussen '40 en '45. Die periode mag nooit vergeten worden; nog elke dag plukken we de vruchten van de bevrijding."

Dennis Kroon

De militaire muziekgroep zal het verhaal van Van Weezel vertolken op de mainstage van het Bevrijdingsfestival-terrein in Wageningen. Dat gebeurt onder begeleiding van onder meer een zingende Dennis Kroon, sergeant-majoor van de Luchtmobiele Brigade. "Hij heeft mooie nummers meegenomen die wij gaan bewerken", belooft Botma.
De titel van het concert dat de JWF-kapel begeleidt is Empathie als sleutel naar vrijheid. Die naam slaat aan op het verhaal van Van Wezel over haar grootouders. Omdat zij belangeloos werden geholpen, lukte het hen de oorlog helemaal mee te maken.
De podiumbouwers en instrumenten voor het concert zijn al richting Wageningen. De muzikanten volgen nog. "Later vanmiddag doen we een soundcheck en doorloop. Om negen uur is het concert", besluit Botma.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.