Ontvoering Zuidlaren kwam aan licht door stroomstootfilmpje

Vandaag verscheen de verdachte voor de tweede keer voor de rechter  (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
Vandaag verscheen de verdachte voor de tweede keer voor de rechter
Een filmpje waarop te zien is hoe een man stroomstoten tegen zijn hoofd krijgt is de aanleiding geweest voor de arrestatie van een 31-jarige man uit Zuidlaren. Dat zegt de advocate van de man die al maanden vastzit vanwege ontvoering en poging tot doodslag in zijn woonplaats.
Op 19 juni deed de Zuidlaarder zich tegenover het slachtoffer voor als politieagent. Hij vertelde dat de man nog een openstaande boete had en mee moest komen. Het slachtoffer werd meegenomen naar het huis van een medeverdachte in het dorp en daar vastgebonden. Vervolgens kreeg hij met behulp van een kastje stroomstoten tegen zijn hoofd en moest toen zijn pinpas en pincode aan de Zuidlaarder geven.

Drie verdachten

In totaal zijn er drie verdachten in de zaak. De 31-jarige man is de enige die nog vastzit, omdat het slachtoffer en de medeverdachten hem aanwijzen als hoofddader, zegt advocate Simcha Plas. Vandaag verscheen hij voor de tweede keer voor de rechter voor een korte tussentijdse zitting. Net als de vorige keer, in november, vroeg zijn advocate de rechtbank hem vrij te laten.
De rechtbank deed dat in november niet, omdat ze eerst de resultaten van een psychologisch onderzoek wilde afwachten. Vandaag bleek dat de man niet volledig heeft meegewerkt, waardoor er nog steeds geen goed beeld van de Zuidlaarder bestaat. De reclassering adviseert bovendien hem vast te houden.

Kwetsbare mensen

Plas benadrukte dat de verklaringen van een van de medeverdachten niet betrouwbaar zijn en dat haar cliënt zijn huis kwijtraakt als hij langer in de cel blijft. Hij zit sinds 5 augustus vast. Het filmpje, waarop te zien is hoe de stroomstoten bij het slachtoffer worden toegediend, belandde bij een medewerker van Lentis, waar het slachtoffer wordt behandeld. Zo kwam het bij de politie terecht. De medeverdachten zijn binnen twee weken weer vrijgelaten.
Plas zegt niet te weten wat de aanleiding was voor het geweld. Ze benadrukte in de rechtszaal dat zowel het slachtoffer als de verdachten kwetsbare mensen zijn. "Ook mijn cliënt heeft een rugzakje." De man heeft een drankprobleem. Hij beloofde dat hij van de drank afblijft als hij vrijkomt. De rechtbank was er niet gevoelig voor. Ze wil nu dat de man voor de inhoudelijke rechtszaak ook nog door een psychiater wordt onderzocht.
De zaak, die voor 30 januari gepland stond, is daarom uitgesteld.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.