Dit moet je weten over het Asser Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsfestival Drenthe 2022
Jannes treedt ook dit jaar weer op tijdens het bevrijdingsfestival © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Wie treden op? Hoe kom ik bij het terrein en weer thuis? En moet een zonnebril mee of juist een poncho? Alles wat je vandaag moet weten over het Bevrijdingsfestival in Assen zetten we op een rij.
De verwachting is dat het gebied rond de Baggelhuizerplas volstroomt met tienduizenden festivalbezoekers. Het terrein is in vergelijking met voorgaande jaren iets grootser opgezet. Zo is er aan de zuidkant van het terrein een extra ingang, waardoor de organisatie meer mensen kwijt kan.

De opening

Oud-voetballer Evgeniy Levchenko opent het festival. Dat doet hij rond 13.30 uur. Ook geeft de oud-speler van onder meer FC Groningen een vrijheidscollege in de Bonte Wever. In dat speciale college spreekt Levchenko over de oorlog in zijn geboorteland Oekraïne. Hij is geboren in Kostjantynivka in de oblast Donetsk in dat land.

De artiesten

Er zijn meerdere podia op het bevrijdingsfestival. Op de mainstage treedt onder meer zangeres Meau op. Zij komt dit jaar als Ambassadeur van de Vrijheid naar Assen. Verder vinden 10cc, Waylon, Maan, Jannes, The Vices, Jody Bernal en Turfy Gang ook hun weg naar het podium. Op de dancestage kunnen bezoekers luisteren en kijken naar Crüpo, Kav Verhouzer, WeDamnz, Mesto, Olly James en Dr. Phunk.
Op het speciale bluespodium zal vanaf 17.30 uur de Erwin Java Travel Party als eerste optreden. Zij vertolken, samen met Erwin Nijhoff, nummers van Cuby + Blizzards. Daarna is het de beurt aan Lefthand Freddy, gevolgd door de Cat Fever Band van John Klad. Vanaf 22.00 uur is het aan The Side Kicks om de avond op het bluespodium af te sluiten.
Er is ook een talentenpodium. Daarop zijn liefst 26 bands, singer-songerwriters en dj's te zien. Dit podium staat tegenover de mainstage.

De weersvoorspelling

Op Bevrijdingsdag is het eerst droog, met een afwisseling van wolkenvelden en nu en dan wat zon. Aan het begin van de middag wordt het maximaal 19 graden en bij die temperatuur gaan er enkele buien ontstaan. "De meest heftige zijn in de oostelijke helft van Drenthe", zegt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag, die ook niet kan garanderen dat het festival op de Baggelhuizerplas buiten schot blijft. "Er komen buien, en die zijn plaatselijk."
Ook waarschuwt het KNMI met code geel voor onweer. Na de buien wordt het vrijdagavond geleidelijk droog. Door de hoge luchtvochtigheid kan zich in de nacht naar zaterdag mist vormen.
Bevrijdingsfestival Drenthe 2022
Tienduizenden bezoekers worden verwacht rondom de Baggelhuizerplas © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Ook feest in Emmen
In Emmen is dit jaar ook een groot feest. Op het Raadhuisplein komen onder meer Snollebollekes, Boef en coverbands van ABBA, André Hazes langs. In de middag is er een kidsprogramma. De entree is gratis, de organisatie hoopt op duizenden bezoekers.
Het Emmer bevrijdingsfestival begint om 14.00 uur en duurt tot 01.00 uur.

Het vervoer

Busvervoerder Qbuzz zet extra bussen in naar en van het bevrijdingsfestival in Assen. Voor bezoekers van het festival rijdt van 11 uur in de ochtend tot 1 uur 's nachts een speciale buslijn 55 elk kwartier tussen het station en de Baggelhuizerplas. Ook Qliner 309 Groningen Hoofdstation-Assen stopt vlak bij het festival (halte Torenrotonde) en rijdt tot 1 uur 's nachts elk kwartier. Verder worden pendelbussen ingezet die rijden vanaf het TT Circuit.
Vanaf station Assen rijden tot na middernacht extra bussen richting Rolde Emmen (lijn 21), Beilen Westerbork (lijn 22), Annen (lijn 52), Norg Roden Leek (lijn 83) en Rolde Gieten (Qliner 310).

RTV Drenthe

RTV is vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur live aanwezig bij het bevrijdingsfestival. Er zijn onder meer interviews met oud-voetballer Evgeniy Levchenko en met Meau, Ambassadeur van de Vrijheid.
De toegang tot het bevrijdingsfestival is gratis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.