Herdenken in Westerveld begint in Doldersum waar zes jongemannen werden doodgeschoten

Midden op het Doldersummerveld herdenken nabestaanden en omwonenden zeven jongemannen die werden neergeschoten door de bezetters. In september 1944 ontsnapten zij uit arbeidskamp Vledder en verstopten zich in een hol op het veld. Toen dat de volgende dag werd ontdekt door de Sicherheitsdienst werden zeven van hen neergeschoten. Zes overleden ter plekke; een werd voor dood aangezien maar overleefde.
Bij de herdenking staan dit jaar meer kransen dan normaal. Hier staan nu ook de kransen die later bij andere herdenkingsplekken in de gemeente Westerveld gebruikt worden. Een idee van burgemeester Rikus Jager om de herdenkingen meer samen te brengen, bevestigt Maarten Matser van de stichting Monument Doldersum. "Doldersum is een klein monument in die grote zee van monumenten en daar zou het mooi kunnen, omdat wij het altijd om 12:00 uur doen."
Artikel gaat verder onder de foto

Op die manier worden de verschillende herdenkingen in Diever, Havelte, Dwingeloo en Vledder verbonden aan elkaar. Daarnaast gaat ook een krans naar de Johannes Post-kazerne in Darp.
Het valt verschillende aanwezigen op dat het drukker is bij de herdenking dan andere jaren. Een groot deel van de aanwezigen bestaat uit de nabestaanden van Christiaan van Tongeren. Het doet achternicht Denise goed dat er nog zoveel aandacht voor is. "Dat er dus nog steeds gedacht wordt aan deze jongens, die niet per se gevochten hebben voor de vrijheid van het land, maar voor hun eigen vrijheid."
Herdenken in Westerveld begint in Doldersum
De namen van de zes jongemannen die op het Doldersummerveld zijn doodgeschoten in september 1944
- Christiaan van Tongeren
- Gerardus Marinus van Corstanje
- David Oomens
- Wilhelmus Kloonen
- Jan van Dijk
- Pieter Groenhuis