Lees terug: Vrijheid wordt gevierd in Drenthe: Droog, nat, droog tijdens de muziek

Maan zet de boel op stelten
Maan zet de boel op stelten © RTV Drenthe / Marit Hingstman
De vrijheid werd vrijdag gevierd, het is 78 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Ook in Drenthe is er uiteraard feestgevierd.
Wat er zoal gebeurde in onze provincie, lees je hieronder.

23.00: Jody Bernal op komst

Met de komst van Jody Bernal als dj op de Baggelhuizerplas sluiten wij onze berichtgeving over de festiviteiten van vandaag.

22:45: Snollebollekes kreeg Emmen vol

Eerder vanavond kreeg Snollebollekes het Raadhuisplein in Emmen vol. Dit jaar is er voor het eerst een Bevrijdingsfeest in Emmen.
Snollebollekes in Emmen
Snollebollekes in Emmen © Robert Jonkers

22.30: NS tegen festivalbezoekers: houd laatste reis in de gaten

Op deze Bevrijdingsdag roept de NS reizigers op om goed in de gaten te houden wanneer de laatste treinen rijden. Zeker omdat sommige festivals langer doorgaan dan voorzien, terwijl de dienstregeling van de vervoerder niet is uitgebreid.
Sommige bevrijdingsfestivals gaan langer door. In Assen is dat niet het geval, maar wel in bijvoorbeeld Groningen, waar rapper Kraantje Pappie werd toegevoegd aan de line-up. De hiphopartiest treedt op tussen 00.00 en 01.00 uur. Vanwege het slechte weer werd het terrein in Groningen tijdelijk ontruimd. Later werd het programma weer hervat.
Eerder vrijdag werd ook het bevrijdingsfestival in Zwolle tijdelijk stilgelegd vanwege het slechte weer. "Check de reisplanner voor vertrek", luidt het advies van de NS.
In Assen loopt het programma wel iets uit, maar is niet verlengd.

22.15: Maan treedt op

Het is als vanouds op het Bevrijdingsfestival Assen. Inmiddels speelt Maan de voetjes van de vloer. De avond wordt afgesloten door Jody Bernal als dj.

21.30: Feest

Het is feest in Emmen en feest en modder in Assen. De regenbui die voor een tijdelijk schorsing van de optredens zorgde heeft ook het veld aan de Baggelhuizerplas geen goed gedaan.

20.45: Bevrijdingsfestival in beeld

Fotograaf Kim Stellingwerf heeft de hele dag foto's gemaakt aan de Baggelhuizerplas. Een selectie van die foto's is hier te vinden.

19.50: Emmen roept op niet meer te komen

Het Bevrijdingsfeest in Emmen is zo succesvol dat de organisatie oproept om niet meer naar het Raadhuisplein te komen. "Kom niet meer naar het centrum, om teleurstelling te voorkomen. Het is vol."
Het Bevrijdingsfeest in Emmen
Het Bevrijdingsfeest in Emmen eerder op de dag © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel

19.45: De zon schijnt volop in Assen

Na regen komt zonneschijn en ook in Assen weten ze dat. Bij het optreden van 10CC zijn weer een hoop mensen blij, want de zon komt erdoor. Het terrein blijf nog langzaam volstromen.
Zon op het terrein
Zon op het terrein © RTV Drenthe / Marit Hingstman

18.30: RTV Drenthe in de regen

De hele dag heeft RTV Drenthe je al op de hoogte gehouden van de festiviteiten in Assen. Een aantal collega's zat er droog bij, maar een hele ploeg verslaggevers en cameramensen haalden een nat pak.
Bekijk de vlog van Op Tjak-verslaggever Robbert Oosting:
RTV Drenthe in de regen

17.45: Jannes in de regen

In Assen zijn de optredens weer begonnen. Jannes is om 17.30 uur het podium opgeklommen om in de regen zijn fans toe te zingen.

16.35: Assen weer open

Het Bevrijdingsfestival in Assen gaat weer open. Sinds 16.30 uur zijn de deuren weer geopend. Onder andere optredens van Jannes, Maan, 10cc en Jody Bernal staan nog op de planning. Lees hier verder.

16.00: Geen Meau in Assen

Zangeres Meau is alweer door naar haar volgens optreden. Per bus. De ambassadeur voor de vrijheid zou per helikopter verder reizen, maar vanwege het weer vliegt die niet. "Sorry lieve mensen", laat Meau via social media weten. Ze is inmiddels onderweg naar Flevoland.

15.45: Emmen kan schuilen

"Bezoekers kunnen bij ons schuilen in de parkeergarages onder het terrein", laat Jeffrey Mol weten van het Bevrijdingsfeest in Emmen. "Daarnaast kunnen de mensen de aangrenzende horeca in." Het Bevrijdingsfestival in Emmen wordt gehouden op het Raadshuisplein. Inmiddels zijn er zo'n 1500 bezoekers.
In Emmen gaat het vooralsnog allemaal gewoon door en wordt er nog niet geschuild.

15.20: Emmen nog droog

In Emmen hebben ze vooralsnog geen last van onweer.
Bevrijdingsfestival Emmen
Bevrijdingsfestival Emmen © RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel

14.53: Terrein wordt ontruimd

Voorzitter Boes laat weten dat het festivalterrein bij de Baggelhuizerplas wordt ontruimd. De weerssituatie is te gevaarlijk om duizenden mensen op het terrein te hebben.
"We hebben moeten besluiten om iedereen aan te raden om het veld te verlaten. De verwachting is dat het tot 16.00 uur gaat regenen. Hou de socials en RTV Drenthe in de gaten. Alle wegen zijn afgesloten in het buitengebied, dus er komt niemand weer op. We sluiten alles. Het risico kunnen we niet nemen. En als het over is, kom dan terug."

14.30 uur: Onweer spelbreker

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen roept op om bezoek aan het festivalterrein uit te stellen vanwege het slechte weer. Er wordt onweer verwacht.
Voorzitter Ger Boes zegt dat er mogelijk toegangswegen worden afgesloten. "Het is nu nog mooi weer. Maar er dreigt onweer aan te komen. We adviseren iedereen om thuis te blijven en af te wachten tot de bui voorbij is. En kom daarna naar het festival, want er staat nog veel moois op het programma."
Bevrijdingsfestivals in Zwolle lag vanwege onweer eerder op de middag ook al tijdelijk stil. In Groningen wordt het festivalterrein ontruimd.
14.10: 'Enerverend, dankbaar en eervol'
De 96-jarige Britse oud-militair Marie Scott heeft kort na middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken in Wageningen. Ze deed dat samen met burgemeester Floor Vermeulen. Zo'n 1.700 estafettelopers uit 87 gemeenten verspreiden vervolgens de vlam naar tientallen gemeenten in het land voor Bevrijdingsdag.
Een nacht slaap moest Jan Koning ervoor opgeven om het vuur bevrijdingsvuur in Assen te krijgen met zijn loopgroep Kloosterveen, maar dat had hij er voor over.
Jan Koning mocht de grote toorts aansteken in Assen

13.45: Vuur

Het vrijheidsvuur brandt in Assen. Loopgroep Kloosterveen bracht het vuur van Wageningen naar Assen. Jan Koning mocht de grote toorts doen ontbranden.
Vrijheidsvuur aangestoken, bevrijdingsfestival Assen
Vrijheidsvuur aangestoken door Jan Koning van Loopgroep Kloosterveen © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf

13.25 uur: Evgeniy Levchenko

Straks om 13.30 uur wordt het Bevrijdingsfestival Drenthe officieel geopend door Oekraïense oud-voetballer Evgeniy Levchenko. Vanochtend gaf de in Donetsk geboren Levchenko een vrijheidslezing in de Bonte Wever in Assen.
Verslaggever Esmee Söllner ving Levchenko na de lezing op.
Evgeniy Levchenko opent straks het Bevrijdingsfestival

13.00 uur: Toenemende drukte

Steeds meer mensen melden zich op het festivalterrein in Assen.
De eerste artiest die speelde, Joost Dijkema, werd opgezocht door Robbert Oosting
Joost Dijkema speelde met een bijzondere gitaar
Bevrijdingsfestival Drenthe, Assen
Bevrijdingsfestival Drenthe, Assen © RTV Drenthe/Esmee Söllner

12.00 uur: Baggelhuizerplas is er klaar voor

Om 12.00 uur wordt er afgetrapt op het Bevrijdingsfestival Drenthe bij de Baggelhuizerplas in Assen. Joost Dijkema is de eerste artiest die zich laat horen op de Sena Performers Stage. Op de Baseblues Stage start tegelijkertijd het kindertheaterprogramma.
Eerder deze week namen we al een kijkje bij de opbouw bij de Baggelhuizerplas.
Baggelhuizerplas Assen is bijna klaar voor Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsdag Drenthe

Na een dag met herdenkingen en ceremonies in heel Drenthe, wordt vandaag de vrijheid gevierd. Uiteraard is er het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen. Maar ook in Emmen is een festival waar duizenden mensen worden verwacht.
Vlag, Nederlandse Vlag, Langelo, Bevrijdingsdag
De vlag hangt in Langelo © Neline van Erkel
Dit artikel wordt gedurende de dag aangevuld met mooie beelden van het bevrijdingsfestival, interviews en andere updates. Op radio (ook te volgen via tv) doet RTV Drenthe live-verslag vanaf het festivalterrein in Assen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.