Kees Andriesse uit De Schiphorst (75) schrijft boek over 75 jaar Israël: 'Hoop op begrip'

Kees Andriesse uit Schiphorst schreef het boek: 'Israel, bekijk het maar'
Kees Andriesse uit De Schiphorst schreef het boek: 'Israël, bekijk het maar' © RTV Drenthe
De staat Israël bestaat dit jaar precies 75 jaar. Net zo oud als de 75-jarige Kees Andriesse uit De Schiphorst. Niet geheel toevallig schreef Andriesse daarom het boek Israël 75 jaar | Bekijk het maar. Daarin beschrijft hij aan de hand van foto's, krantenknipsels en bovenal zijn eigen ervaringen over de staat.
Andriesse vertrok op 18-jarige leeftijd naar Israël om daar te werken in een kibboets. Daar werd hij verliefd op het land en de mensen. "Ik vertrok uit een warm, vertrouwd nest en kwam in een compleet nieuwe wereld terecht. Het was een heel gemoedelijke gemeenschap waarin we alles samen deden. We werkten, woonden en leefden samen. Dan merk je al snel dat de manier van omgang veel warmer en flexibeler is. Dat heeft destijds veel indruk op mij gemaakt, waardoor ik echt verliefd werd op het land en de cultuur", vertelt hij in het radioprogramma Cassata.

Heden

Anno 2023 lijkt het volgens Andriesse erop dat de orthodoxe Joden steeds duidelijker hun stempel op de samenleving van Israël hebben gedrukt. "Ze geven het land letterlijk een andere kleur. Vroeger zagen de Israëli de orthodoxen vooral als een tijdelijk fenomeen." Andriesse noemt het een zorgelijke ontwikkeling: "Vooral vanwege de verharding die je overal in Israël ziet. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen ervan voor de relatie van Israël met de naaste buren."
Andriesse hoopt dat de lezer, na het lezen van zijn boek, meer begrip krijgt voor de ontwikkeling van de staat Israël. "Er is in de afgelopen decennia zo ontzettend veel gebeurd. Ik ken het land als enorm veerkrachtig. Ik heb nog altijd veel liefde voor het land, maar de afgelopen keren dat ik er ben geweest, was het ongelofelijk onrustig. Ik keer graag nog eens terug, maar pas wanneer het wat rustiger is."
Op zondag 14 mei om 15.00 uur geeft Andriesse een lezing over zijn boek in de synagoge van Zuidlaren.
Andriesse hoopt op meer begrip voor Israël

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.