Joell (13) zet zich in voor ouderen en vindt dat heel normaal

De 13-jarige Joell Schonewille uit Klazienaveen is een van de drie jongens die in november een jeugdlintje heeft gekregen. Joell heeft deze gekregen omdat hij als vrijwilliger bij verzorgingstehuis De Zuidermarke in Emmen werkt.

Joell deed altijd klusjes voor zijn oudtante, toen zij overleed, wilde hij dingen blijven doen voor ouderen. Elke donderdagmiddag na school is hij hier te vinden en helpt hij bij de activiteiten.

De ouderen die in de Zuidermarke wonen vinden het heel bijzonder dat hij op zo'n jonge leeftijd als vrijwilliger helpt. "Ik word er regelmatig voor beloond met chocolade of een fles drinken", geeft Joell toe. Vooral met mevrouw Vos kan hij goed opschieten. "Vroeger was Joell er altijd op de woensdag en de vrijdag, nu alleen op donderdag", zegt ze. "Dan mis ik hem wel."

Eenzaam

"Heel veel oudere mensen zijn tegenwoordig heel eenzaam", merkt Joell op. "Dat vind ik best sneu, want oudere mensen zijn wel echt aandacht nodig." Hij ziet dat bij sommigen de familie wel regelmatig langskomt, maar anderen hebben niet veel aanspraak. Hij hoopt dan ook dat zijn werk bij de Zuidermarke ervoor zorgt dat de ouderen daar iets minder eenzaam zijn.

Normaal

Joell's moeder heeft hem aangemeld voor het jeugdlintje. Ze hoopte dat Joell op deze manier ging inzien dat het heel speciaal is wat hij doet, maar dat is niet helemaal gelukt. "Een lintje krijgen is niet normaal, maar het werken hier wel", besluit hij.

Meer over dit onderwerp:
gemeente Emmen Klazienaveen jeugdlintjes
Deel dit artikel: