'Acceptatie van drag moet beter', bekende Drenten en Börkers transformeren tot dragqueens

Dragqueen
Dragqueens stalen de show tijdens dragshow in Westerbork © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Elf bekende en minder bekende Drentse mannen transformeerden gisteren voor één avond in dragqueens. Onder een dikke laag make-up en met een pruik op hun hoofd streden de mannen in Westerbork voor de acceptatie van dragqueens én de titel van beste queen van de avond.
Onder luid applaus komt miss Annie Kannie het podium op. Verkleed als een foute huismoeder, met panterprint hemdje, zwarte leren rok, roze boa en zwarte bobpruik. Dan start de muziek: Queen's I want to break free klinkt uit de speakers en Annie playbackt het mee.

Luidkeels meezingen

De ruim tweehonderd bezoekers gillen het uit wanneer de eerste deelnemer van de avond al stofzuigend met zijn billen schudt. Het is een opmaat voor de rest van de avond, waarop het publiek constant zelf de heupen loswiegt.
De vertolkingen van I will survive, Shoot your shot en I've got the music in me krijgen de voeten van de vloer en er wordt luidkeels meegezongen met knallers als Don't cry for me Argentina en I will always love you.

Acceptatie van drag

Organisator Albertje Sok kijkt het allemaal met een brede glimlach aan. Ze kwam op het idee van het dragevenement door het televisieprogramma Make Up Your Mind, waarin bekende Nederlanders in dragoutfit worden gehesen. Sok probeert met deze avond bij te dragen aan de acceptatie van dragqueens.
"In mijn familie zag ik dat iemand werd gepest om zijn seksuele voorkeur en ik vind dat we daar met elkaar tegen op moeten komen. Dat doen we op een positieve manier en zo is dit evenement geboren", vertelt Sok.
Met de boodschap dat ze graag wil uitdragen dat iedereen geaccepteerd moet worden zoals ze zijn, pakte Sok de telefoon en begon rond te bellen, op zoek naar deelnemers.
In haar eigen dorp Westerbork en daarbuiten wist ze lokale en regionale prominenten te overtuigen om zich voor een keertje om te toveren tot dragqueen en op te treden tijdens een playbackshow. "Niet iedereen die ik belde, zei direct ja. Maar er waren er ook meer dan genoeg die meteen enthousiast waren."

Wie zit er achter het masker?

Maar wie zitten er nu eigenlijk onder die nepwimpers en foundation? Zalencentrum Meursinge zit afgeladen vol met mensen die ontzettend benieuwd zijn welke bekende Drenten en Börkers er de sterren van de hemel playbacken.
Eerst nog even de prijsuitreiking. Ondanks dat het plezier en de boodschap centraal staan, is er ook een winnaar van de beste dragqueen van de avond.
Bekijk hieronder een video van de dragavond in Westerbork. Een fotoreportage van zaterdagavond zie je via deze link.
Dragqueens stelen de show in afgeladen Meursinge Westerbork

De beste dragqueen

Uiteindelijk gaat de eerste prijs naar miss LouLou Fox, die met haar rode glitterjurk en bruine krullen de jury en het publiek omzweepte op de melodie van I will survive. De winnares krijgt uit handen van wethouder Jan Schipper een beeld van Bartje, natuurlijk uitgedost als dragqueen. En dan is het tijd om erachter te komen wie er nu eigenlijk op het podium stonden.
Winnares LouLou Fox blijkt buiten de schijnwerpers door het leven te gaan als RTV Drenthe-presentator Wim Boer. Onder een witte verentooi en dito trouwjurk gaat voormalig VVD-Kamerlid Erik Ziengs schuil. En voormalig FC Emmen-speler Ernst Söllner stond in een gouden jurk te swingen op I've got the music in me.
Het grootste applaus was er bij de onthulling van miss Jolly Dirton. Onder de paarse bobpruik bleken de grijze manen van oud-Herinneringscentrumdirecteur Dirk Mulder schuil te gaan. Ook (voormalig) politici Henk Brink en Berthold Ziengs doken op vanachter de foundation en glitter make-up.

'Wij zijn degenen die tolerant zijn'

"We hebben echt een supermooie dag gehad hier", reageert Wim Boer, nadat hij nog even voor wat fans met zijn dragbartje poseert. "We hebben lol gehad, maar ook de boodschap met elkaar besproken waarom zo'n avond georganiseerd moet worden. En het is echt nodig."
"Drenten worden over het algemeen vaak weggezet als zijnde dat ze niet zo tolerant zijn", zegt Erik Ziengs. "Maar eigenlijk zijn Drenten heel erg tolerant. Zo'n avond als deze betekent simpelweg dat wij kunnen laten zien aan heel Nederland dat wij degenen zijn die tolerant zijn."
Hieronder zie je hoe de bekende Drenten als dragqueens waren uitgedost.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.