Waterstofproject Hoogeveen symbolisch afgetrapt, eerste aansluitingen in september

De eerste symbolische buis voor het waterstofnetwerk in Hoogeveen is vandaag de grond ingegaan. Honderd huizen in de nieuwe wijk Nijstad-Oost worden uiteindelijk via het netwerk verwarmd, als alternatief voor gas. Zes tot achttien huishoudens in de wijk Erflanden mogen de proef op de som nemen. Met ingang van eind september wordt in deze woningen getest of de waterstofaansluiting werkt zoals het moet zijn.
Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de nieuwe woonwijk Nijstad-Oost. "Nutsvoorzieningen zoals waterleidingen en elektriciteitskabels worden in de komende weken aangelegd, maar dat geldt ook voor het waterstofnetwerk", vertelt projectleider Kees Boer. Bestaande woningen in de Erflanden gaan als eerste gebruikmaken van de aansluiting.
Drie straten in het vizier
Huishoudens aan de Noorddreef, Blankvoorn en Brasem zijn in beeld om de overstap naar het waterstofnetwerk als eerste te maken. Om dat succesvol te laten verlopen moeten de woningen als blok aan elkaar vastzitten. Uiteraard moeten de bewoners van de woningen ook akkoord geven voor de plannen. Volgens Boer is dat gelukt. "We hebben nu een groep gevonden die het wel ziet zitten." Om hoeveel huishoudens het precies gaat wil de projectleider niet prijsgeven. "Dat gaan we eerst in de wijk zelf communiceren."
(Tekst gaat verder onder de video)
Eerste buis de grond in voor waterstofproject Hoogeveen
Ontvangststation
Of de waterstofaansluiting eind september is aangelegd, is afhankelijk van de vergunning die nodig is voor een ontvangststation voor waterstof. Het station is nodig om de waterstofplannen waar te kunnen maken en moet een plekje krijgen bij de NAM-locatie Ten Arlo. Bij dat wisselpunt tussen recreatiegebied Nijstad en de Erflanden wordt waterstof uit tankwagens gepompt naar de gasleidingen.
Ook komt er een opslagfaciliteit en wordt er een nieuwe waterstofleiding aangelegd. Vanaf daar wordt de waterstofwijk van het gas voorzien. Verwacht wordt dat een trainer in de winter om de twee dagen naar het terrein moet rijden om de leidingen van nieuwe waterstof te voorzien. In de zomer is dat minder vaak nodig, omdat het verbruik bij huishoudens dan lager ligt.
Niet iedereen over op waterstof
De wijk Erflanden heeft 427 woningen. In eerste instantie was het de bedoeling dat ze allemaal zouden overgaan op waterstof. Door de inflatie en hoge energieprijzen is er niet meer genoeg ruimte in het budget om dat te kunnen doen. Daarom wordt een begin gemaakt met het aansluiten van zes tot achttien huizen. Dat wil de gemeente daarna verder uitbouwen richting de honderd, als is dat nog een voorzichtige inschatting. Als de energieprijzen dalen is er wellicht meer mogelijk in de toekomst.
Voor het project heeft Hoogeveen enkele miljoenen subsidie gekregen van het Rijk. Die is voornamelijk bedoeld om cv-ketels, kookplaten en gasleidingen te vervangen. Ook wordt het geld aangewend om de meerkosten van waterstof ten opzichte van aardgas te bekostigen in de komende vijftien jaar.
Commotie
In het verleden hebben bewoners van de Erflanden aangegeven dat ze hun bedenkingen hebben over het waterstofproject. Zo waren er vragen over de kosten van het project en vinden ze dat ze niet genoeg zijn meegenomen tijdens belangrijke beslismomenten. Uit een enquête van de Hanzehogeschool Groningen bleek dat het vertrouwen in de gemeente laag was. Daarbij werden vooral voorbeelden uit het verleden aangehaald, zoals de plannen rondom de ijsbaan die uiteindelijk niet doorgingen.
De gemeente Hoogeveen heeft de afgelopen jaren daarom tijd genomen om draagvlak te creëren onder de bewoners. Om het contact met de bewoners te versterken zijn er zogeheten werktafels in het leven geroepen: klankborden met verschillende thema's zoals financiën, waarbij bewoners gericht vragen over een onderwerp kunnen stellen.