'Enorme run op groot siervuurwerk'

Dat merkt de familie Kuipers in Schoonoord ook. Aaldert Kuipers verkoopt al jaren vanuit zijn schuur en bijbehorende kluis alle soorten vuurwerk. "Op de zogenoemde compounds is een enorme run. Het is het mooiste vuurwerk en ontzettend makkelijk om aan te steken."

Compounds zijn siervuurwerkboxen die aan elkaar zijn gekoppeld en met één keer aansteken een vuurwerkshow geven. De dozen komen in verschillende soorten en maten.

Zwaar vuurwerk inslaan

Naast het populaire siervuurwerk is er ook veel animo voor het zwaardere werk, de Thunderking. "Dit valt onder categorie F3. Na 2020 wordt dit vuurwerk verboden. We merken dat er daarom nu extra wordt ingeslagen." Dat beeld wordt bevestigd door een jongen die twee pakketten koopt. "Ik zou eigenlijk één pakket halen, maar nu doe ik er toch maar twee. Als ik ze niet opmaak, dan bewaar ik het gewoon voor volgend jaar."

Vuurwerkblije zone

Om die reden waarschuwt de vuurwerkbranche voor het hamsteren van zwaar vuurwerk. Mensen slaan de voorraden op in huis en daarnaast weten ze vaak niet hoe ze het vuurwerk op een goede manier moeten afsteken. Daarom regelt oudejaarsvereniging De Donderbussen uit Oosterhesselen al jaren een centrale vuurwerkshow op de Brink. Een zogenaamde 'Vuurwerkblije zone.'

"Om te voorkomen dat mensen thuis gaan hobbyen en om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan, regelen wij het al jaren centraal. We merken dat het helpt."

Meer over dit onderwerp:
vuurwerk Oud en Nieuw schoonoord Oosterhesselen
Deel dit artikel: