Drenthe Toen #17 - Bijzondere luchtvaartverhalen en wat aten Drenten in een rouwperiode?

De podcast van Drenthe Toen (Rechten: RTV Drenthe)
De podcast van Drenthe Toen
Bijzondere verhalen met het kleine vliegtuigje Piper Cub worden vertelt door Gerrit Boxem. Zo raakte een piloot raakte in de lucht een paar tanden kwijt, het kostte hem uiteindelijk zijn relatie. Fotojournalist Sake Elzinga dook in zijn archief en blikt terug op de jaren '80. En wat waren de Drentse tradities in de keuken in periodes van rouw? Culinair historicus Carolina Verhoeven deed er onderzoek naar.
Luister hieronder de podcast van Drenthe Toen
29/12 DRENTHE TOEN * PODCAST

Onderwerpen

1.55- Luchtvaartjournalist Gerrit Boxem vertelt over bijzondere vluchten met het eenmotorige vliegtuigje de Piper Cub. Een gebitsprothese vloog uit het raam en een bijzondere passagier eindigde onfortuinlijk. Boxem sluit af met een verhaal over de KLM Uiver.
13.40- Fotojournalist Sake Elzinga dook in zijn archief en blikt terug op de jaren '80.
28.18 - Aaldert Oosterhuis leest 'old neis' en stuit dit keer op nieuws over de koffieprijs na de oorlog.
32.12- Uit het RONO-radio-archief wordt een recept opgedoken voor knieperties en rollegies van Vrouw Venekamp.
34.44- Culinair historicus Carolina Verhoeven kijkt naar tradities in de keuken. Onder andere de kunst van het wecken komt aan bod. Ook vertelt ze over haar onderzoek naar de band tussen rouwen en eten.
49.38- Man en plaats aan de Vaart in een statig huis. Paul Brood over Lucas Oldenhuis Gratema. Het gratamahuis uit 1810.
56.12- Heilien Tonckens legt op het boerenerf in Wapserveen uit waarom de ene heg hoger is dan de andere.
1.04.43- De podcast wordt zoals iedere week afgesloten met een jeugdherinnering van Wiebe Kruijer, voorgelezen door Robbert Oosting.

Gasten

Gerrit Boxem- luchtvaartjournalist
Sake Elzinga- fotojournalist
Carolina Verhoeven- Culinair historicus
Paul Brood- Historicus
Heilien Tonckens- groenontwerper en landschapsadviseur

Presentatie

Sophie Timmer

Abonneer je op de podcast van Drenthe Toen

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

RTV Drenthe Podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.
Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.
Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.
Drenthe Doc: In Drenthe Doc geven de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.
FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.
Oerend HarTT: In deze vierdelige serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.