Taakstraf voor hennepkweker 'die nog nooit een hennepplant had gezien'

hennep
In Coevorden zijn twee hennepkwekerijen gevonden © Pixabay
Voor het kweken van duizend hennepplanten op de zolder van zijn schuur en diefstal van stroom is een 57-jarige man uit Koekange veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De man ontkende eerder het kweken van hennep. Hij verhuurde de schuur aan iemand van wie hij de identiteitsgegevens had gecheckt, maar hij zou in de maling genomen zijn. Die gegevens klopten van geen kant, zei de man. Tot zijn verrassing ontmantelden agenten vorig jaar in maart een hennepkwekerij in zijn schuur.

Hennepgeur

De kwekerij werd ontdekt door stroomstoringen in de buurt. Metingen wezen uit dat op het adres van de man vermoedelijk een hennepkwekerij aanwezig was. De agenten namen een kijkje en roken onmiddellijk een hennepgeur in de schuur. Aan de zijkanten waren ventilatoren die hoorbaar draaiden.

Verplicht op de hoogte te zijn

De rechter kan het niet geloven dat de man nooit iets van de hennepkwekerij heeft gemerkt. Bovendien verhuurde hij een deel van de schuur. Als eigenaar ben je verplicht om op de hoogte te zijn van alles wat binnen jouw pand gebeurt. Mogelijk handelde de man niet alleen. Wie de mogelijke andere dader is, is nooit bekend geworden.
De Koekanger verdiende met het telen van hennep bijna 110.000 euro. Dit geld moet hij terugbetalen. Dat is minder dan de geëiste 122.500 euro. De rechter verminderde het bedrag met de rekening van de gestolen stroom. Dat bedrag moet apart met het energiebedrijf worden verrekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl