Drenthe is regenmoe, maar de natuur nog niet

"Zoals het op dit moment is met het weer? Ja, dat vind ik erg vervelend." Een bezoeker van de Meppeler binnenstad maakt van haar hart geen moordkuil als het over het weer gaat. "Ik vond de winter al lang duren omdat we allemaal bezuinigen op het gas, dus het was koud en in huis minder gezellig. Dus de zon mag van mij wel komen nu."
Roland van der Zwaag, weerman van RTV Drenthe, bevestigt het gevoel dat er sprake is van een nat voorjaar.
Neerslagoverschot
"In Drenthe is er in ieder geval sprake van een neerslagoverschot in de eerste vijf maanden van het jaar. Op sommige plekken is er nu al zeventig tot honderd millimeter meer neerslag gevallen dan gemiddeld", zegt Van der Zwaag, die bovendien laat weten dat de wisselvalligheid nog wel even aanhoudt. Weerrecords qua natheid zullen niet worden verbroken, denkt hij.
"In 1983 werd in de lente meer dan 300 millimeter neerslag gemeten in Eelde en in 1994 was het ook nat met 270 millimeter neerslag. Met nog een paar weken in de huidige lente te gaan staan we nu op 180 millimeter neerslag in Drenthe, en daar komt in het slechtste geval nog vijftig of honderd millimeter bij. Als dat zo is, komt de lente van 2023 ergens in de top-tien natste lentes ooit."
De regionale verschillen verklaren in ieder geval het verschil in de weerbeleving op straat, want niet iedereen beleeft het voorjaar als een kleddernat seizoen. "Ik wist niet dat het zo nat was", zegt een man in een dikke blauwe jas, geconfronteerd met de weerstatistieken. Een vrouw met sjaal valt hem bij. "Ik heb eigenlijk meer zon gezien dan regen. Het regent wel, maar de zon schijnt ook."
(Tekst gaat verder onder de video)
Drenthe is regenmoe
Grondwater nog niet aangevuld
"Nat? Meen je dat nou?", reageert boswachter Kees van Son. "We hebben geen regen gehad. Elders in Drenthe misschien wel." Van Son is boswachter in Nationaal Park Drentsche Aa voor Staatsbosbeheer.
"Ik hoorde van een collega bij de provincie dat de droogte die de afgelopen twee à drie jaar is opgebouwd nog niet terug is op het oude peil. Ik heb dit liever dan die droogte, maar het komt zoals het komt."
Voor de staat van de natuur zou het beter zijn als het nog wat natter wordt, zegt Van Son. "Met name fijnsparbossen die aangetast worden door de droogte en daardoor vatbaar waren voor de letterzetter (een kever die bomen aantast, red.). Dus dan zijn vochtige omstandigheden wel belangrijk."
Tips en adviezen
Nog wat water erbij is dus fijn voor de natuur, maar blijven mensen in Meppel ook positief zonder zonlicht? "Ik ga af en toe naar Texel, daar schijnt de zon wat meer", zegt de vrouw met sjaal. Weer krijgt ze bijval van de man met blauwe jas. "Naar het buitenland gaan, naar een warm land", oppert hij.
Toch kun je ook in eigen land een manier vinden om met de regen om te gaan. "Ik ga veel naar buiten, want ik heb een pup. Daar word ik heel blij van, al de hele winter. En de zon gaat vanzelf een keer komen', zegt hij, al kan weerman Van der Zwaag vast verklappen dat een langurige periode met droog weer er voorlopig niet in zit.
Een man met een lange jas heeft ten slotte nog een tip wanneer je erop uitgaat met dit wisselvallige weer. "Van het ene op andere moment slaat het weer om, dus een klein parapluutje meenemen is handig. Dat is de enige optie om ermee om te gaan", besluit hij lachend.