Verpaupering dreigt voor voormalige gasbol Emmen

De voormalige gasbol in Emmen is nu al toe aan een nieuwe verfbeurt. In 2015 hebben leden van de Toyisme Kunstbeweging de grote stalen bol nog flink onder handen genomen, maar veel sneller dan verwacht bladdert de verf af.
De oude gasbol gaat tegenwoordig als de Stip door het leven en staat nu te boek als het grootste kunstwerk van Nederland. De stichting Living Industry is eigenaar van de stalen bol langs de Dordsestraat in Emmen.
Vanaf de straat is duidelijk te zien dat de verf hier en daar los heeft gelaten. "Er is wel onderhoud nodig", constateert schilder Erwin Baas, die op verzoek van RTV Drenthe een kijkje komt nemen. "Je ziet hier en daar de oude kleur weer tevoorschijn komen. Het lijkt alsof er sprake is van een hechtingsprobleem."

Heilige vuur gedoofd?

"We beschouwen de Stip als industrieel erfgoed", zeg bestuurslid Jan Hulsegge. Maar hij erkent ook dat het heilige vuur er een beetje uit is bij de stichting, ook omdat de Toyisten uit Emmen zijn vertrokken naar Eelde. "Het lijkt nu allemaal een beetje te stokken. En wat ook niet helpt is de financiële situatie bij de gemeente. Ik vraag me wel eens af wat de Stip de gemeente nog waard is?"
Voor de gemeente Emmen is die vraag niet zo relevant. "Het kunstwerk is niet in eigendom van de gemeente en dus zijn de onderhoudskosten ook niet voor onze rekening", zegt woordvoerder Miranda Kocks. Emmen heeft alleen geld in kas voor kunst in de openbare ruimte die in beheer is bij het CBK of de gemeente zelf.
<p>Op de voormalige gasbol wordt verleden, heden en toekomst van energie(winning) uitgebeeld, van turf en veen naar de duurzame energiebronnen van de toekomst; biomassa, zonne-energie, windenergie en waterkracht. Het totale werk is ontworpen in een kleurige en verhalende beeldtaal. Er zijn 18 heldere en contrasterende kleuren gebruikt in de schildering. Een kenmerk van de stijl Toyisme is het gebruik van stippen. De titel van het project "De Stip" verwijst hier mede naar. Totaal is ruim 6000 vierkante meter door de Toyisten geschilderd, 1250 vierkante meter oppervlakte in vijf lagen.</p><p>Bron: <a href="https://www.cbkemmen.nl/beelden-buiten/de-stip">website CBK Emmen</a></p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl