Anderhalf jaar cel voor docent die seks had met 15-jarige leerling

vrouwejustitiapixabay
Vrouwe Justitia © Pixabay
Een 31-jarige docent van de christelijke scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal moet anderhalf jaar de cel in voor het misbruik van een 15-jarige leerlinge van die school. De rechtbank rekent het de docent zwaar aan dat hij zijn professionele afstand niet heeft kunnen bewaren en meerdere malen in een een klaslokaal en de gymzaal seks heeft gehad met de leerlinge.
De inmiddels ex-docent uit de gemeente Borger-Odoorn ontkende drie weken geleden tijdens de zitting dat hij een relatie met het meisje heeft gehad, ondanks de compromitterende berichten op zijn telefoon en een kinderpornografische foto van het meisje.
Hij legde in zijn slotwoord de schuld deels bij het slachtoffer. "Ze heeft waarschijnlijk door haar problemen en haar thuissituatie onjuist verklaard."

Afpersing

Dat hij tot op de dag van vandaag blijft ontkennen en zijn eigen gedrag omschrijft als onhandig, rekent de rechtbank de verdachte aan, zo blijkt uit het vonnis. "Dat hij niet heeft geschroomd haar neer te zetten als een beïnvloedbaar meisje dat onder invloed van familie belastende verklaringen heeft afgelegd", schrijft de rechtbank.
Begin april 2022 meldde de docent bij de directrice van het Ubbo Emmius dat hij werd afgeperst door twee neven van het meisje met, volgens hem, vervalste gesprekken tussen hem en het meisje. De directrice bedacht zich niet en belde de politie die een onderzoek instelde.
Het meisje, dat kampt met angststoornissen en depressie, ontkende de relatie aanvankelijk omdat ze hoopte dat de leraar de relatie met haar wilde voortzetten. De docent zou gezegd hebben dat hij bij zijn vrouw weg zou gaan. Toen ze van een vriendin hoorde dat ze de docent had zien knuffelen met zijn vrouw, trok ze de conclusie dat een gezamenlijke toekomst er niet inzat en gaf ze toe wel degelijk een relatie te hebben gehad.

'Hoop dat ik je enige slachtoffer ben'

Het slachtoffer vertelde drie weken geleden ter zitting hoe de affaire diepe sporen heeft getrokken in haar leven. "Ik moest nog elke dag naar school. Ik voelde hoe iedereen me aankeek. Ik kon me niet verstoppen. Ik dacht dat school veilig zou zijn. Ik hoop dat ik je enige slachtoffer ben geweest..."
De docent werkt inmiddels als financieel adviseur bij de gemeente. "Is het niet aan uzelf te wijten dat u in deze situatie gekomen bent?", informeert de rechter.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.