Zorgen op Dag van de Verpleging: 'Verzorgenden worden schaars'

Saskia Bouma wijkverpleegkundige
Wijkverpleegkundige Saskia Bouma ziet dat het vak is veranderd © RTV Drenthe/Marjolein Lauret
Vandaag wordt de geboortedag van Florence Nightingale herdacht (12 mei 1820) tijdens de Dag van de Verpleging. In Nederland vieren we dat sinds 1964. Deze speciale dag ontstond in tijden van grote tekorten aan verpleegkundigen. En die tekorten? Die zijn er nog steeds.
Dat merkt ook wijkverpleegkundige Saskia Bouma uit Sleen. Al 35 jaar is ze verpleegkundige, de laatste jaren werkt ze als wijkverpleegkundige in de omgeving van Dalen. Met haar auto, liefkozend 'kantoor' genoemd, rijdt ze van adres naar adres. "Achter veel van deze voordeuren ben ik al geweest", duidt Bouma. "Steunkousen aantrekken? Nee, dat doen we niet meer. Dat beeld is achterhaald, die tijd is echt geweest. Onze werkzaamheden zijn zo divers, het is veel breder."

'Creatief boekhouden'

Niet alleen de werkzaamheden zijn veranderd, ook de werkdruk. "Zo hadden we van het weekend een collega die wegens privéomstandigheden ineens uitviel. Dan moet je creatief boekhouden om dat gat te vullen. Dan kom je aan de grenzen van wat kan en niet kan. Soms moeten we dan 'nee' zeggen tegen patiënten of familie vragen om onze taken over te nemen."

Onzichtbaar

De werkdruk neemt onder andere toe omdat steeds minder jongeren de wijkverpleging ingaan. Zichtbaarheid speelt een grote rol. "Ze kennen de ziekenhuiswereld van tv, maar de wijkverpleging is onzichtbaar. Ze hebben geen idee wat wij achter die voordeur allemaal doen. Maar als ze dan bij ons stage lopen dan pas komen de jongeren erachter hoe leuk, verantwoordelijk en divers het vak is."
Verhaal gaat verder onder de foto
Jetta Klijnsma in gesprek met verpleegkundigen
CvdK Jetta Klijnsma in gesprek met verpleegkundigen © RTV Drenthe/Marjolein Lauret

Imago opkrikken

Bouma en elf andere vrouwen uit het vak gingen vandaag tijdens de Dag van de Verpleegkunde in gesprek met commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Dat vond plaats in Het Buitengasthuis in Meppen. Daar heeft voormalig verpleegkundige Johan Lambregts de expositie 'Wat een beeld van een verpleegkundige' geïnitieerd. Met het doel om het imago van het vak op te krikken.

Een schaars goed

In die setting sprak Klijnsma uitgebreid met iedereen. Maar wat kan de provincie Drenthe voor de verpleegkundigen betekenen? "Eigenlijk hebben we daar geen taak in, toch doen we veel. We willen heel graag dat gemeenten en zorginstellingen elkaar weten te vinden en ook helpen. Dat doen we aan de zorgtafel", legt Klijnsma uit.
"Daarnaast nodig ik ook mensen van het departement van Volksgezondheid, Kamerleden en andere bewindspersonen uit. Want zorg in de regio is echt anders dan in een grote stad in het westen van het land. We hebben in Drenthe te maken met vergrijzing, daarnaast hebben we veel vierkante meters te overbruggen. Een ding staat als een paal boven water: verzorgenden worden schaars."
Voor wijkverpleegkundige Bouma kan het daarom niet vaak genoeg uitgedragen worden: "De zorg is het mooiste vak wat er bestaat!"
Dag van verpleging

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.