Caravans lang niet altijd veilig: 'Eigen verantwoordelijkheid'

Bezoekers uit Bafloo op camping Zomerzicht in Assen.
Bezoekers uit Bafloo op camping Zomerzicht in Assen. © RTV Drenthe
Caravans, ze worden veel te weinig gecontroleerd. En als ze worden gecontroleerd, blijkt een op de drie niet veilig. Dat blijkt uit cijfers van autobrancheorganisatie BOVAG.
Bij Caravan Centrum Peelo herkennen ze dat probleem. "Het is heel belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Het advies is om dat elke twee jaar te doen. Maar niet iedereen doet dat. En als mensen dan op een gegeven moment toch komen, kan het zijn dat er het nodige aan moet gebeuren", vertelt Aletta van der Meulen, eigenaar van Caravan Centrum Peelo.

Vijf jaar geleden gekeurd

Johan van der Veen uit Bafloo staat met zijn vrouw op camping Zomerzicht in Assen. Ze zijn voor de tweede keer dit jaar op pad met de caravan. Ze hebben 'm inmiddels een jaar op zeven. "Als we echt een lange reis maken, laat ik 'm wel even nakijken", vertelt Van der Veen. Wanneer dat voor het laatst was? "Oeh, dat is wel een jaar of wat geleden." Vijf jaar, staat op de BOVAG-sticker die achter op zijn caravan is geplakt.
Caravans gevaar op de weg

Remsysteem veroorzaakt problemen

Lagers, banden, de gasinstallatie. Er kan van alles mankeren aan de caravan. Maar vooral het remsysteem veroorzaakt problemen, blijkt uit het BOVAG-onderzoek. "Dat kan op de vlakke weg, maar als je de bergen ingaat wordt het helemaal belangrijk. Dat moet je zelf niet willen, maar dat moet je ook niet voor je medeweggebruikers willen. Want dat levert natuurlijk gevaarlijke situaties op."
Mensen brengen hun caravan niet snel voor een keuring, omdat dat niet verplicht is. "Er is wel een APK voor auto's, bijvoorbeeld. Maar zoiets hebben we voor caravans nog niet. Dat is een heel proces en gaat helemaal via Europa. Dat heeft nog tijd nodig. Er wordt in de tussentijd wel aan gewerkt, maar het is nog niet zover. En daarom is het nu de eigen verantwoordelijkheid van de kampeerder om daar veilig en verantwoord mee om te gaan."

Zelf controles uitvoeren

Naast een tweejaarlijkse keuring, kan de kampeerder dat doen door elk seizoen zelf de banden en gasslangen te controleren. Van der Veen doet dat soort dingen meestal wel, zegt hij. "Ja, ik kijk de gasslangen na en de waterleidingen spoel ik goed door als 'ie uit de stalling komt. Maar verder niet zoveel eigenlijk." Of hij het gevoel heeft dat het allemaal veilig is? "Ja, want anders was ik er niet mee op pad gegaan."
Toch hebben de cijfers van BOVAG hem wakker geschud. "Bij ons in het dorp zit ook een BOVAG-bedrijf. Daar ga ik 'm maar een keertje weer na laten kijken."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.