Stamceldonatie gaf de vader van Jos vijf extra jaren: 'Ik bleek beste match'

Loopgroep Pesse
Loopgroep Pesse © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Was Jos Luten uit Pesse vijf jaar geleden geen stamceldonor geworden, dan had zijn vader niet meer geleefd. Om stamceldonatie meer onder de aandacht te krijgen, zamelt Jos met zijn wandelgroep geld in voor Matchis, de Nederlandse Stichting voor stamceldonoren.
Daartegenover staat dat de Keerls uut Drenthe, zoals ze zichzelf noemen, zich in juli wagen aan de Nijmeegse Vierdaagse.
Het lijkt wel een verjaardag in de achtertuin van huize Luten. Koffie, gebak, koeken en sterke praat: het gaat er gezellig aan toe. Maar de wandelgroep, bestaande uit drie broers en wat vrienden en kennissen, heeft een serieus doel voor ogen: zoveel mogelijk geld voor het goede doel inzamelen.

Vijf extra jaren

Dat goede doel is dus stamceldonatie. Stichting Matchis mag dan wel de laatste tijd - onder meer vanwege de actie van de onlangs overleden PSV-perschef Thijs Slegers - veel aandacht hebben gegenereerd, er blijft een grote vraag naar donoren. Luten kwam daar samen met zijn broers achter toen zij vijf jaar geleden in allerijl een match zochten voor hun vader.
"Er werd eerst in de wereldwijde databank gekeken, maar daar werd geen match gevonden", zegt hij. "Dan kijkt men naar familie en bleken mijn broer en ik een match. Uiteindelijk bleek ik de beste match te zijn."
De stamceldonatie gaf zijn vader vijf extra jaren. Inmiddels is Lutens vader weer ernstig ziek en ligt hij in het ziekenhuis. "Maar hij heeft in ieder geval vijf extra jaren gekregen", vertelt Luten. "Hij heeft zijn kleinkinderen kunnen zien opgroeien. Nu hopen we dat hij ook deze ziekte verslaat en het gaat redden. Dat zou fantastisch zijn."
Vrienden halen wandelend geld op voor stamceldonoren

Gekookte eieren

In de wandelgroep zitten enkele ervaren lopers. Zo gaat iemand dit jaar voor zijn veertiende Vierdaagse. Luten zelf liep hem inmiddels vier keer. Even gezamenlijk trainen, is zeer welkom. "We hebben tot nu toe alleen maar individueel getraind. Dit is de eerste keer samen."
Het zorgt in ieder geval voor veel vertier. En Luten zorgt op zijn beurt voor wat extra kracht onderweg. "Ik heb eieren gekookt, dan vullen we de eiwitten nog even aan."

3.000 euro binnen

Inmiddels heeft de groep ruim 3.000 euro opgehaald. Dat is meer dan de Keerls hadden verwacht. "We zaten te rekenen: zo'n 100 euro de man, dat zou al mooi zijn. Dan kom je op 1.000 euro", aldus Luten. Donaties komen onder meer van bekenden, dorpsgenoten en ondernemers.
Tegenprestatie is natuurlijk wel dat het gehele team de Nijmeegse Vierdaagse uitloopt. En dat is met vier keer vijftig kilometer geen kinnesinne. Of een voorbereiding als deze, met koffie en gebak, dan de juiste is? "Ik denk het niet", lacht Jos tot besluit.
Eieren eten bij het Dwingelderveld - loopgroep Pesse
De groep neemt even een pauze om hardgekookte eieren te eten bij het Dwingelderveld. © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.