Zes of twaalf uur hardlopen op de VAM-berg: 'Voelt als de Alpen'

Runforrestrun VAM-berg
Het parcours is niet zonder obstakels © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
De VAM-berg in Wijster vormde vandaag het decor voor de eerste VAM12-ultratrail. Een loopwedstrijd waarbij je in zes of twaalf uur zo vaak mogelijk de 48 meter hoge berg moet worden beklommen. En dat over een grotendeels onverharde ondergrond.
En dat is een opdracht voor de geoefende loper, zegt organisator Winfried Bats. "Je loopt 3300 meter per ronde, met ongeveer 100 hoogtemeters. Dat ga je voelen." Bats bedenkt wel meer uitdagende lopen zoals deze, vertelt hij. "Zo hebben we eens een 24-uursloop gedaan. Maar ik wilde zoiets als dit al jaren organiseren. Daarvoor heb je een heuvelachtig gebied nodig en de VAM-berg leent zich daar uitstekend voor."

Baby-afstand

Voor veel deelnemers geldt vandaag als een training, weet Bats. "Zij oefenen voor nog langere ultratrails (langeafstandslopen, red.) in de zomer."
Dat er vooral over onverhard terrein wordt gelopen, betekent volgens Bats niet per se dat het ook zwaarder is. "Ik vind onverharde wegen juist veel fijner lopen. Op asfalt is de beweging een stuk monotoner en sloopt het je uiteindelijk meer, denk ik. Op heuvelachtig terrein houd ik het in ieder geval langer vol."
Dat mag de organisator gaan bewijzen, want ook zelf loopt hij mee. "Maar ik doe de baby-afstand", lacht hij. "Ik ga zes uur lopen. Daarna nog zes uur hier staan en dan nog twee uur opruimen. Dat is mijn tweede training, zeg maar."
RunForrestRun 3
Deelnemers rennen over de onverharde paden © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Beter een diesel

Op een dag als deze, is een goede voorbereiding een must. Dus wordt er bij de start flink zonnebrand gesmeerd. "Je moet verder veel vocht innemen en zorgen dat je op tijd eet", zegt Bats. "Het is wat warmer, waardoor je niet snel de neiging hebt te eten. Maar dat zou je kunnen opbreken."
Ook niet onbelangrijk: je ego mag je niet in de weg zitten. "Je loopt met zo'n 150 anderen en dan hebben sommige mensen de neiging zich te bewijzen tegenover de ander. Dan kan je net te hard van start gaan. Je ziet vaak dat juist de wat oudere lopers zich niet gek laten maken. Zij zijn vaak diesels en dat heb je vandaag nodig."
Zes of twaalf uur hardlopen op de VAM-berg

Op zijn Oostenrijks

Het spiksplinternieuwe evenement kreeg van de organisatie een Oostenrijks tintje mee. "We hebben een VAM-Hütte en de bewegwijzering is in het rood-wit", lacht Bats, die verder wijst op de bergbordjes die naar de wc, de koffietent en de start wijzen.
Met een beetje fantasie doen de onverharde paadjes op de VAM-berg Oostenrijks aan. En de rotsblokken die de deelnemers moeten trotseren, doen in de verte denken aan de Alpen. De deelnemers lijken - kort na de start althans - te genieten. Maar of dat zo blijft? "Vraag het over twee uur maar weer!"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.