Muggen, muggen en nog eens muggen, een zomer vol muggen in Drenthe

Steekmug
Een steekmug zuigt bloed © ANP
Deze week verloopt droog, maar dat is dit voorjaar een zeldzaamheid. We hebben veel regen gehad en dat maakt mevrouw Mulder uit Gieten een beetje bezorgd. Ze heeft ergens gelezen dat al die nattigheid kan zorgen voor overlast door muggen.
Klopt dat en is het te voorkomen? Mevrouw Mulder stuurde haar vragen naar Zoek Het Uit!

Ideale omstandigheden

Voor het antwoord op bovenstaande vragen komen de redactieleden van Zoek Het Uit! terecht bij bioloog Arnold van Vliet. Hij is werkzaam bij de Wageningen Universiteit en onder meer betrokken bij de website Muggenradar, waarmee de overlast van muggen in Nederland in kaart wordt gebracht.
"De uitgangssituatie voor de muggen is dit jaar echt fantastisch", zegt Van Vliet. "De huissteekmuggen die de winter hebben overleefd, dat zijn de vrouwtjes, die zijn wakker geworden en zoeken broedplaatsjes voor hun eitjes. Dat doen ze bij voorkeur in kleine waterplasjes of bakjes met water. Dit voorjaar is er ontzettend veel water gevallen, dus heel veel bakjes staan vol water en daarmee zal de mug goed de eitjes af kunnen zetten".

Nu nog rustig

"We hebben nu nog niet zoveel last van muggen", gaat de bioloog verder. "Via de site Muggenradar.nl komen daar ook nog niet veel meldingen van binnen, het is eenvoudigweg nog te vroeg. Bij moerasachtige gebieden kun je wel al veel muggen tegenkomen, maar dat zijn vaak andere soorten dan de huissteekmug".
Tekst gaat verder na uitleg hieronder:

De mug in Nederland

Muggen die van nature in Nederland voorkomen, noemen we inheemse muggen. De meest voorkomende soort is de gewone huissteekmug (de Culex pipiens). Ook komen met enige regelmaat exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug, voor in ons land.
De gewone huissteekmug is middelgroot en donker tot lichtbruin van kleur. De pootjes zijn helemaal bruin. De meeste exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, hebben witte strepen op de poten.

Komen muggen op een bepaald soort bloed af?

De ene persoon wordt vaker gestoken dan de andere, maar dat heeft niets met het bloed te maken. Muggen komen af op je adem (kooldioxide), op de geurstoffen die je verspreidt en op lichaamswarmte. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. De muggen bijten, omdat ze eiwitten uit bloed nodig hebben om eitjes te maken. Alleen de vrouwelijke muggen bijten, mannelijke muggen bijten niet.
Bron: RIVM

Meer overlast

Bioloog Arnold van Vliet verwacht dat niet alleen door natte periodes, maar ook door hogere temperaturen de overlast van muggen de komende jaren groter wordt. "Hoe warmer het is, hoe actiever muggen worden en hoe sneller ze zich voortplanten. Daarbij krijgen we ook te maken met nieuwe soorten, zoals de Aziatische tijgermuggen, die wel meer dan twintig virusziekten over kunnen brengen. Die tijgermug slaat niet enkel toe wanneer wij slapen, maar steekt ook overdag" .
De in Nederland veel voorkomende huissteekmug kan het westnijlvirus overbrengen. "Die ziekte is afkomstig van vogels", weet Van Vliet. "Wanneer de mug eerst een vogel steekt en daarna de mens, dan kan die laatste daarvan het virus oplopen. Daar kun je hersenvliesontsteking van krijgen en aan sterven".
De tijgermug kan hier goed gedijen, zeker met de oplopende temperaturen. De muggen liften voornamelijk mee op bamboeplantjes en geïmporteerde autobanden.

Nachten wakker

Muggen zijn ook in staat ons nachten wakker te houden, langdurig zoemen ze soms rond je hoofd. "Het geluid dat je hoort wordt veroorzaakt door de vleugels, die gaan heel snel op en neer en dat geeft een zoemend geluid en daarvan kunnen wij dan niet slapen", verklaart de muggenexpert.

Vier weken

"Over een week of vier krijgen we meer last van muggen", zegt Van Vliet. "Die planten zich dan weer voort en dat leidt dan vier weken later tot een nieuwe golf muggen. En dat gaat dan zo door in de zomer, tenzij het langdurig droog wordt, dan kunnen de muggen de eitjes niet meer goed afzetten."
Tekst gaat verder na de foto:
De muggenklapper
Een wapen om de overlast tegen te gaan © ANP

Wat kun je doen?

Smeersels, oliën, de goede oude muggenklapper (of vliegenmepper), tijdschriften, wat is nou eigenlijk het beste wapen in de strijd tegen de mug? "Het allerbeste is het plaatsen van horren voor deuren en ramen", meent de bioloog. "Ook een klamboe over je bed werkt goed, je moet de mug buiten zien te houden, dan heb je er geen last van". En natuurlijk moet je af en toe die bakjes water leeggooien, want dan hebben muggen geen plek voor de eitjes.

Meppeler muggen

Maar dan hebben we het nog niet gehad over de Meppeler muggen. De inwoners van de stad in de zuidwesthoek van onze provincie noemen zich zo. Eens droegen ze de benaming ietwat beschaamd, later werd het een geuzennaam. Maar hoe dat precies zit, dat is weer een heel ander verhaal en dat vindt u hier.

Zoek Het Uit!

Komt u nu slaap tekort
door een mug of vreemde vraag
leg het maar bij ons op het bord
wij beantwoorden graag
Stuur een e-mail naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of hieronder

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl