Bewoners Kloosterveen in Assen dienen plan in voor nieuwe ontsluitingsweg N371

Bewonersinitiatief N371 Kloosterveen
De bewoners willen dat er een op- en afrit komt op de N371 en dat de weg naar Smilde een doorgaande weg wordt. © Scholte Strikwerda
Bewoners van de Asser wijk Kloosterveen zijn niet blij met de plannen van gemeente en provincie voor de aanpassingen van de N371. De mensen wonen tegen de N371 aan, die in de plannen vierbaans wordt. De buurtbewoners hebben het initiatief genomen om een eigen plan in te dienen bij de gemeente Assen.
De bewoners van de Sterrenbeeldenbuurt in Kloosterveen zijn bang voor hogere verkeerssnelheden door de wegverdubbeling, met als gevolg meer geluidsoverlast en meer fijnstof. Ook zijn ze tegen het opheffen van de voetgangers- en fietsoversteek via de Polweg, naar recreatiegebied de Baggelhuizerplas. De oversteek wordt veel gebruikt, vooral door hondenbezitters.
Daarnaast zijn de omwonenden boos dat er al een ontwerp ligt, zonder betrokkenheid van hun kant. Ze vinden dat er vanuit de gemeente een gebrek is aan communicatie en participatie.

Op- en afrit

Het plan van de buurtbewoners is dat de rotonde die nu een aansluiting heeft op de Professor Prakkeweg verdwijnt en daarvoor moet er een op- en afrit naar de N371 komen. De N-weg wordt dan een doorlopende weg vanuit Assen richting Smilde.
Zie hieronder de schets:
Bewoners initiatief Kloosterveen
Zo moet de op- en afrit op de N371 eruit komen te zien © Scholte Strikwerda
In het plan van de bewoners blijft ook de oversteekplaats via de Polweg bestaan. Die loopt dan ook over de N371. Zodat het Pelinkbos en Baggelhuizerplas op loopafstand blijven vanuit de wijk. Om een duidelijk beeld te geven hebben de initiatiefnemers ook een animatievideo gemaakt. Die is hier te bekijken.

'Niet doorgerekend'

Dit plan is zelf bedacht door de bewoners, vertelt woordvoerder en bewoner Scholte Strikwerda. "We hebben het niet laten doorrekenen, maar gewoon ons gezonde verstand gebruikt en dit gemaakt. Er zijn wel metingen over verkeersbewegingen, maar die zijn van net na de coronatijd. Dus die cijfers zijn niet meer helemaal representatief."
Ook hebben de initiatiefnemers nog geen idee wat het gaat kosten, maar dat het meer geld kost dan het plan van de gemeente en provincie denkt Strikwerda wel. "Want er moet meer gedaan worden dan alleen twee rijstroken toevoegen. Maar wij vinden dat de gemeente het in één keer goed moet aanpakken en niet in een latere fase pas gaat nadenken."
Dat de uitvoering van het plan in meerdere fases gaat, vindt Strikwerda geen probleem. "Maar het plan moet wel in één keer goed zijn. Want die rotonde is echt gevaarlijk. Met ons plan is de doorstroom van de hoeveelheid verkeer veel makkelijker."

Nog geen reactie

Strikwerda heeft het plan eind vorige week naar de gemeente gestuurd, maar wacht nog op reactie. Toch wilden de bewoners het plan tijdig bij de gemeente hebben liggen. Zodat het meegenomen kan worden tijdens de bewonersbijeenkomst volgende week maandag in het Van der Valk Hotel in Assen.
Strikwerda is wel bang dat de gemeente het plan gaat afschieten. "Want dat is heel makkelijk, omdat het planologisch niet onderbouwd is. Maar vanuit de gemeente hebben wij nog geen alternatieven gezien. Dus we hopen gewoon dat ze ons plan maandag meenemen tijdens de bijeenkomst."

Meerdere wegen naar Rome

"Wat wij hiermee willen zeggen tegen de gemeente is dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Zodat we vanuit deze plannen kunnen gaan praten en samen tot een oplossing komen waar iedereen tevreden mee is", sluit Strikwerda zijn verhaal mee af.
De buurt in is ieder geval tot nu toe positief. "In de groepsapp zitten zo'n veertig mensen uit de wijk en die lieten alleen maar positieve reacties achter. Ik hoop dat het nu verder rondgaat en we maandag veel bijval krijgen tijdens de bewonersbijeenkomst."
Verkeersplan van de gemeente en provincie voor N371
De provincie Drenthe heeft samen met de gemeenten Assen en Midden-Drenthe een schets gemaakt voor aanpassing van de N371, de weg van Assen naar Bovensmilde, voor een betere verkeersverbinding van en naar de wijk Kloosterveen in Assen.
Ook komt er een nieuwe, bredere Norgerbrug in Bovensmilde. Deze aanpassingen moeten zorgen voor meer veiligheid en een betere doorstroming van het verkeer.
Derde weg
Onderdeel van de plannen is een derde weg voor de wijk Kloosterveen. Door verdere uitbreiding van de Assens woonwijk, neemt het verkeer flink toe op de N371. Ook komt er in dit plan een nieuwe brug over de Drentse Hoofdvaart, waarmee een derde toegangsweg naar de woonwijk ontstaat.
Deze weg wordt via een rotonde aangesloten op de N371. Ook komt er een knooppunt voor openbaar vervoer.
Verdubbeling
Om de toenemende verkeersdrukte van en naar Kloosterveen goed op te lossen, moet de N371 (Balkenweg) langs Kloosterveen verlegd en verdubbeld worden.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.