Boeren melden bedreigingen vanwege protestacties

(Rechten: De Vries Media)
(Rechten: De Vries Media)
Boerenactieclubs Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân en boerenorganisatie LTO Nederland zeggen ernstige bedreigingen en een ultimatum te hebben gekregen. Daarin wordt elke boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties. De bedreigingen staan in een brief die de boerenclubs voor de jaarwisseling hebben ontvangen.

Waakzaam

De brief is ondertekend met afkortingen van vier organisaties. Het zou gaan om extremistische groeperingen van dierenactivisten. De boerenclubs roepen agrarische bedrijven op waakzaam te zijn en extra veiligheidsmaatregelen te treffen. "We laten ons niet intimideren en gaan door met het verdedigen van onze belangen, waar nodig met (legale) acties." Ook voorzitter Ben Haarman van de Regio Oost van LTO Noord is niet over het dreigement te spreken: "Ik vind het een zeer onbeschofte brief".

'Terroristisch'

In de dreigbrief wordt de boerenactie omschreven als "puur terroristisch, waartegen een zwakke overheid nauwelijks optreedt". "Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur niet met lede ogen aanzien."
Belangen Agrarysk Fryslân zegt aangifte te hebben gedaan namens de Nederlandse boeren. De politie zegt onderzoek te doen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.