Onkruid en verzakte graven: ergernis over verpauperd kerkhof in Zwartemeer

Kerkhof Zwartemeer
Het gras komt hier en daar boven de graven uit. © RTV Drenthe / Rien Kort
"Schandalig." Zo vat Annie Bruinsma uit Klazienaveen in een woord de uitstraling van het kerkhof samen. De aanblik is allesbehalve fraai, vindt ze. Toegegeven, het katholieke kerkhof aan de Hogeweg in Zwartemeer geeft allesbehalve een florissante indruk. Het welig tierende onkruid, verzakte graven en verbrokkelende zerken. Van echt onderhoud kun je niet spreken.
Bruinsma staat wat dat betreft niet alleen. Op sociale media verschenen foto's van het verpauperde kerkhof, gemaakt door een dorpsbewoner. "Hoe is dit mogelijk?", vraagt hij zich af. "Is er dan geen respect meer voor onze overleden familie? Te triest voor woorden."
Waarom wordt hier niks aan gedaan? Het bericht van de dorpeling is inmiddels bijna zestig keer gedeeld op Facebook. Onder de foto's opmerkingen van gelijkgestemden die zich eveneens ergeren aan het verval.
Bruinsma maakt een rondje over de begraafplaats en wijst op een paadje tussen twee rijen zerken dat met gras is ingeplant. De groene grasmat komt hier en daar al boven de zerken uit. Ook hekelt ze de verbrokkelde en beschadigde graven die zich verspreid over het terrein bevinden. Bij velen staat een bordje dat de grafrechten zijn verlopen en dat ontruiming dreigt. Maar volgens Bruinsma zegt dat niet zo veel. "Ze staan er soms al zo lang."

Tranen in je ogen

Drie heren bij het onderhoudshok maken zich op voor het onderhoud van de laatste rustplaats van hun dierbaren. Ook zij hebben geen goed woord over voor de toestand. "Er is hier een graf waar de berken gewoon doorheen groeien", aldus een van de drie. "In de buurtdorpen liggen de graven er piekfijn bij, maar kom je hier, dan springen de tranen je in de ogen."
Kerkhof Zwartemeer
Een verzakt graf © RTV Drenthe / Rien Kort
Het kerkhof is in beheer van de Maria Hertogin van Drenthe parochie, waarbij het onderhoud werd uitgevoerd door een team van vrijwilligers.
Tussen deze onderhoudsploeg en het parochiebestuur is onenigheid ontstaan over het ruimen van graven, aldus mede-coördinator Herman Lübbers. "Tegen het ruimen bestaat in principe geen bezwaar", verduidelijkt hij. "Het gaat de vrijwilligers om de hoeveelheid graven die het veld moet ruimen volgens het parochiebestuur."

Ruimen van graven

Volgens Lübbers liep dat aantal aanvankelijk tot rond de honderd, ongeveer een derde van het totaal aan rustplaatsen. Op die manier krijg je veel kale plekken op het kerkhof, zo is de vrees. "Want er komt namelijk heel weinig voor terug." En daar hebben de vrijwilligers moeite mee. Met als gevolg dat nagenoeg alle vrijwilligers besloten op te stappen.
Een woordvoerder van de parochie laat weten vooralsnog niet te kunnen reageren. Vanavond vindt er een overleg plaats en tevens wordt er een telefoontje vanuit het bisdom over de kwestie afgewacht. "Daarna verwachten wij hier meer over te kunnen zeggen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.