De 92-jarige Martje uit Emmen zit nooit zonder taart: 'Misschien wel 1.000 gemaakt'

Martje Derks-Lautenbach is al 65 jaar lang elke week in haar keuken te vinden om te bakken
Martje Derks-Lautenbach is al 65 jaar lang elke week in haar keuken te vinden om te bakken © RTV Drenthe / Jasmijn Wijnbergen
Al zo'n 65 jaar lang staat de 92-jarige Martje Derks-Lautenbach elke week in de keuken om te bakken. Ze maakt koekjes, schuimbollen, boterkoek en vooral appeltaart. "Ik heb in totaal al zo'n duizend taarten gebakken", vertelt ze lachend. De lekkernijen eet ze overigens niet zelf op. Ze deelt ze vooral uit aan familieleden en vrienden.
Vandaag is het Wereldbakdag. Iets waar Derks-Lautenbach nog nooit van heeft gehoord. Wereldbakdag of niet, Derks -Lautenbach geniet van het bakken. "Ik heb het mijn hele leven al gedaan. Ik doe het altijd met heel veel plezier", vertelt ze. Maar wat zorgt er toch voor dat ze iedere week weer opnieuw staat te bakken? Ze weet het zelf ook niet precies. "Omdat iedereen het ook altijd lekker vindt misschien?"

Altijd alles in huis

De Emmense heeft altijd alle ingrediënten in huis om een nieuw baksel te maken. De eieren, bloem, vanillesuiker, citroenrasp en roomboter ontbreken ook vandaag niet, ondanks dat ze gisteren nog twee nieuwe versnaperingen heeft gemaakt: een appeltaart en een boterkoek.
In de kast staan koekjesdozen met zelfgebakken versnaperingen en de vriezer ligt vol met eveneens zelfgebakken cake. De bovenste lade van de vriezer zit vol met zakjes gesneden appel. "Het kost mij maar even om een appeltaart te maken", legt Derks-Lautenbach uit. Appeltaart is hetgeen dat ze het meest bakt. "Dan kan ik de appels uit de vriezer halen en dan ben ik met tien minuten tot een kwartiertje klaar."

Mislukken nooit

Wie denkt dat het een drassige appeltaart wordt van het vocht dat de appel vasthoudt, heeft het mis. Na al die jaren heeft Derks-Lautenbach daar haar maniertjes voor gevonden.
En, een taart of de koekjes mislukken nooit, beweert de bakster. "Ik ben overal heel precies in. Ik heb nooit iets zuur of kapot, nee." Wat het bakgeheim van Derks-Lautenbach is, weet ze zelf ook eigenlijk niet. "Ik heb geen geheimpjes", lacht ze.
Bekijk hieronder de video met Martje Derks:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl