Noorden wil Europese waterstofbank hebben

René Paas
'bij deze stel ik het Noorden kandidaat voor de Europese waterstofbank' © SNN / Phil Nijhuis fotografie
"Bij deze stellen we ons kandidaat. De Europese waterstofbank moet in het Noorden komen." Preciezer: in Groningen. Volgens de Groningse commissaris van de Koning René Paas is er een inhoudelijke én economische reden: bij GasTerra weten ze hoe ze energie moeten verhandelen, maar als de aardgaskraan helemaal dicht gaat, gaat die expertise verloren, net als de werkgelegenheid.
Paas dropte de kandidaatstelling tijdens 'Noord in Nieuwspoort', de jaarlijkse noordelijke netwerkbijeenkomst bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Geweldige handelsbank

De Europese Commissie kondigde in maart dit jaar haar plannen voor een Europese Waterstofbank aan. Deze bank is bedoeld om duurzame waterstofproductie te stimuleren en te investeren in de overgang van fossiele brandstoffen naar groene waterstof.
In de ogen van Paas, ook voorzitter Samenwerkingsverband Noord Nederland, is een waterstofbank "een geweldige handelsbank". Volgens EU-bronnen kan er 30 miljard euro aan waterstof per jaar door een Europese waterstofbank verhandeld worden.

We hebben een voorsprong

Geerte de Jong, projectmanager van de noordelijke waterstoflobbyclub HEAVENN (richt zich op productie, handel, transport en gebruik van waterstof in het Noorden) zegt dat het Noorden al veel ervaring heeft met aardgasdistributie en gashandel. "En we hebben een voorsprong op het gebied van waterstof", vindt hij. "Denk aan de bussen van Qbuzz op waterstof en Resato in Assen (waterstoftankstations, red.). Ook het Getec Park in Emmen gaat met waterstof als brandstof beginnen. Er zijn in het Noorden wel vijftig bedrijven met zo'n voorsprong. Die moeten we behouden en uitbouwen. Er kunnen zo'n 25.000 banen in het Noorden straks worden gecreëerd die direct of indirect iets te maken hebben met waterstof."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Noord in Nieuwspoort Geerte de Jong
Geerte de Jong (rechts): "Jantina met een klein bedrijf in Emmeer-Compascuum moet ook mee kunnen doen" © SNN / Phil Nijhuis fotografie

Er valt ook veel te verliezen

Paas vult aan: "We hebben de gasrotonde, GasTerra en de NAM in Assen. Die deskundigheid en werkgelegenheid kunnen we ook allemaal verliezen als het wordt afgebouwd en er niets nieuws voor terug komt."
Paas denkt dat Brussel heel serieus gaat kijken naar de kandidaatstelling. Dat komt niet alleen vanwege GasTerra, ook hebben andere Europese regio's belangstelling naar de noordelijke omgang met waterstof. "Dat wil nog niet zeggen dat je het ook krijgt. Daarom moet het kabinet nu achter ons gaan staan in de gesprekken met Brussel om een gezamenlijk aanbod te doen."
Limburg heeft zich ook al kandidaat gesteld. Logisch. Bij Geleen is het grote chemiepark Chemelot gevestigd en ook daar zijn ze naarstig op zoek naar een nieuwe toekomst buiten de fossiele brandstoffen om. Tussen de andere kanditaatstellers zullen straks ook ongetwijfeld Scandinavische regio's zitten want ook daar zijn ze heel ver met waterstof.

Oproep aan de EU

De Jong had in Nieuwspoort nog een oproep aan de EU en politiek Den Haag. "De grote spelers die komen wel mee. Maar hoe komt Jantina met een klein bedrijf in Emmer-Compascuum, die wel wat met waterstof wil, ergens binnen?" En De Jong had nog een boodschap voor de EU. "Let op de ingewikkelde regels voor staatsteun, die staan vaak goede plannen in de regio in de weg."

Noord in Nieuwspoort

Het jaarlijkse evenement van het Noorden in Nieuwspoort stond in het teken van internationale samenwerking, met een focus op mobiliteit en energietransitie. Op beide dossiers boekt Noord-Nederland momenteel belangrijke Europese successen volgens Paas. Zo werden recent de Lelylijn en de treinverbinding Emmen-Rheine toegevoegd aan het Europese netwerk (TEN-T) waarmee ze kans maken op Europees geld. Ook overhandigde de Drentse gedeputeerde Stelpstra een belangrijk advies aan de Eurocommissaris Mariya Gabriel over de toekomst van de waterstofregio's in Europa.
Tijdens 'Noord in Nieuwspoort' riep René Paas Den Haag op om zich ook in Europees verband te blijven inzetten voor de Lelylijn. "Het Europees Parlement ziet kansen voor de grensoverschrijdende verbinding Emmen-Rheine en voor het doortrekken van de Lelylijn naar Bremen, waarmee ook een snelle verbinding naar Hamburg/Scandinavië mogelijk wordt."
Over een dikke maand neemt de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma het voorzitterschap van het Samenwerkingsverband Noord Nederland over van Paas.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.