Jan Zwiers nieuwe burgemeester Midden-Drenthe

Jan Zwiers
Jan Zwiers naast waarnemend burgemeester Cees Bijl (l) © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Jan Zwiers gaat Mieke Damsma opvolgen als nieuwe burgemeester. De 56-jarige inwoner van Aalden is vanavond voorgedragen door de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.
Op dit moment is Zwiers wethouder in de gemeente Hoogeveen. Hij is uit 21 kandidaten gekozen en wordt door de vertrouwenscommissie van de gemeente Midden-Drenthe een burgervader genoemd die mensen op hun gemak stelt en de regie kan houden in een vergadering.
"Zwiers is voor ons de perfecte kandidaat", zegt Robert Brouwer, voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Hij komt over als een warme persoonlijkheid, kan mensen verbinden en heeft oog voor de medemens. Dat vinden we belangrijk in Midden-Drenthe."

'Ik ga Midden-Drenthe ontdekken'

In een eerste reactie laat Zwiers weten blij te zijn. "Ik ken Midden-Drenthe goed, ik verdwaal er niet. Maar nu ga ik het echt ontdekken. We gaan zien waar we komen met elkaar."
Artikel gaat verder onder de eerste reactie van Zwiers
Jan Zwiers is de nieuwe burgemeester van Midden-Drenthe
Zwiers heeft de afgelopen jaren veel bestuurlijke ervaring opgedaan. Tussen 2014 en 2020 was hij wethouder voor Belangen Buitengebied Coevorden in Coevorden, waarna hij in maart 2020 directeur werd van FC Emmen. Zeven maanden later stapte hij alweer op bij de voetbalclub, waarna hij wethouder en eerste locoburgemeester in Hoogeveen werd in een zakencollege.
Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 werd inwoner van Aalden opnieuw wethouder namens Gemeentebelangen Hoogeveen. Zwiers: "Ik laat iets achter waar ik ook veel plezier had, de gemeente Hoogeveen. Maar dit is voor mij een unieke kans. Dit is de gemeente waarvoor ik wil gaan."

Vanaf september aan het werk

In Midden-Drenthe neemt Zwiers de rol over van Mieke Damsma. Die legde op 15 november 2021 haar taken neer en werd tijdelijk opgevolgd door waarnemend burgemeester Cees Bijl. Jan Zwiers wordt op 5 september geïnstalleerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.