Nederlandse missie in Noord-Irak stilgelegd, onbekend of Asser militairen afreizen

De trainingsmissie van Nederlandse militairen in Noord-Irak is stilgelegd. Later deze maand zouden militairen uit Assen naar het gebied afreizen, het is onduidelijk of de Asser militairen alsnog naar het gebied gaan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie wordt de veiligheidssituatie in Irak goed in de gaten gehouden. Als het veilig genoeg is dan gaan de militairen uit Assen nog die kant op, maar als het niet veilig is dan gaan ze niet.

Amerikaanse drone

Bij Bagdad werd gisteren de missie, waarbij Iraakse special forces worden getraind, stilgelegd. Defensie liet toen weten dat de missie met Nederlandse militairen in Noord-Irak 'gewoon' doorging. Maar vandaag werd alsnog anders besloten.

Na een aanval van een Amerikaanse drone waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani vrijdag omkwam, lopen de spanningen in de regio op. Nederland is in het Koerdische Noord-Irak onderdeel van een internationale coalitie tegen IS. De bevelhebber heeft besloten de activiteiten op te schorten.

Defensie kon nog niet aangeven wat de opschorting betekent voor de militairen van de 13e bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen, die op 20 en 24 januari naar Irak zouden gaan.

Resolutie

Het Iraakse parlement wil af van de buitenlandse troepen. De volksvertegenwoordiging nam zondag een niet-bindende resolutie aan waarin de regering wordt opgeroepen er alles aan te doen om de buitenlandse militairen te laten vertrekken.

Lees ook:

Deel dit artikel: